Det handler om at føle sig forstået

​Tina Blichfeldt lever med type 1-diabetes og ved, hvilken forskel en god konsultation med en læge eller diætist kan gøre. “Kommunikation er virkelig den halve helbredelse,” siger hun. [Artiklen er fra 2018]

“Jeg havde en periode, hvor lige meget hvad jeg gjorde, så ville min diabetes det modsatte af, hvad jeg gjorde,” fortæller Tina Blichfeldt på 50 år, der har levet med type 1-diabetes, siden hun var seks år.

“Jeg havde derfor lavet en liste over en række ting, jeg var frustreret over. Og fordi min læge lyttede til mig og valgte at møde mig lige præcis der, hvor jeg var, så blev jeg modtagelig over for hans anbefalinger,” fortsætter Tina Blichfeldt, der er med i styregruppen i Program Brugerinvolvering på SDCC.

For Tina har denne ene samtale haft stor indflydelse på, hvordan hun tackler sin diabetes i dag. Lægen valgte at fokusere på de ting, som Tina følte frustration omkring - i stedet for at køre sin egen dagsorden. Og det viste sig at have stor effekt.

“Kommunikation er virkelig den halve helbredelse. Det siger jo bare noget om, hvad brugerinvolvering kan. Det handler om at sætte sig ind i det menneske, man som behandler sidder overfor. Og det kan godt være, at det ikke lige er insulindoser, man skal tage fat i for at få de dårlige tal vendt - måske skal man tage fat et helt tredje sted,” understreger hun.
“Det fungerede i hvert fald for mig.”

Vi skal følge med udviklingen

Der er sket meget med diabetesbehandling gennem de 44 år, Tina Blichfeldt har levet med alt fra vejning af mad til insulinpumpe med sensor. Men for at give behandlingen fuld effekt, skal personer med diabetes inddrages langt mere, end de er nu.

“Vi bliver nødt til at tænke på, at vi er i år 2018. Vi har den bedste viden og de bedste behandlingsformer nogensinde. Men vi skal simpelthen have brugerne med, så vi opnår bedre blodsukkerresultater for den enkelte og øger livskvaliteten inden for både type 1- og type 2-diabetes. Vi skal løfte behandlingen til et endnu højere niveau,” siger Tina Blichfeldt og understreger, at hun sætter pris på, at man som bruger har et fast behandlerteam, som kender en og ved, hvordan man er som person.

“Det hele drejer sig jo om, hvordan konsultationen bliver sammensat. Der skal arbejdes mere med en kommunikativ tankegang, så personer med diabetes bliver mødt mere individuelt af behandlere både i forhold til deres hverdag og tilstand,” forklarer Tina Blichfeldt og understreger, at det er meget afgørende, at man ikke bliver sygeliggjort, men bliver mødt som menneske. Nogle andre faktorer, der spiller ind og gør livet med diabetes lettere er, hvis der er en vis fleksibilitet i forhold til både booking, rådgivning og kontakt generelt.

“Og så er det selvfølgelig vigtigt, at man som bruger har en behandler, der er opdateret på behandlingsformer,” understreger Tina, der udover at være involveret i styregruppen også underviser og holder foredrag om det at leve med diabetes.

Nej tak til spildtid!

Det er en stor opgave at have diabetes og hele tiden skulle forholde sig til blodsukkertal og kost. Derfor mener Tina Blichfeldt også, at det vil være meget givende for behandlingen, hvis brugeren kommer mere på banen.

“Men vi bliver nødt til at se på, hvordan man kan gøre det interessant at komme her, så vi får nogle resultater, der på sundhedsmæssig vis bliver acceptable,” understreger Tina Blichfeldt og nævner, at rammerne har meget at sige. Blandt andet nævner hun, at behandlingen og ventetiden ikke må føles som spildtid.

“Det er vigtigt, at man får udnyttet, den tid man er her. Den måde man indretter klinikken på er vigtig, at folk kan gå ud og trække noget frisk luft, den måde du kommer ind på og den viden, du får undervejs. Det skal udnyttes maksimalt, så diabetescentre bliver steder, hvor du som bruger har et tilhørsforhold og kommer - ikke fordi du skal, men fordi du vil,” understreger hun og tilføjer, at det er rigtig godt, at brugerinvolvering allerede er en stor del af SDCCs DNA, og at brugere blandt andet bliver inddraget og kommer med input til det nye byggeri af Steno Diabetes Center Copenhagen i Herlev.

Redaktør