​​​​​​​​

FodklinikkenHvem og hvordan kan man blive henvist til fodklinikken​?

Man bliver henvist til fodklinikken af andre behandlere på SDCC efter en risikovurdering  (se herunder) eller ved nyopståede problemer f.eks. fodsår, der betyder, at  man er i høj risiko.

 Efter henvisning til fodklinikken foretager vi en yderligere vurdering og en udvidet fodstatus. Ud fra denne status giver vi en grundig og individuel vejledning i forebyggelse og behandling af fodproblemer.

Risikostratificering

 • LAV = Ingen neuropati. Vibrationssans < 25 volt og gode fodpulse

 • MELLEM = Neuropati med vibrationssans > 25 volt og/eller manglende evne til at mærke monofilament og/eller nedsat blodforsyning og/eller foddeformiteter

 • HØJ = Neuropati med vibrationssans >25 V og/eller manglende evne til at mørke monofilament og/eller nedsat blodforsyning og/eller foddeformiteter og én eller flere af følgende:
  • Fodsår
  • Tidligere fodsår
  • Tidligere amputationer (minor/major)
  • Charcot fod  
Vi anbefaler, at alle personer med diabetes henvises til privatpraktiserende fodterapeut med henblik på et individuelt tilpasset interval mellem besøg/opfølgning, men minimum en gang årligt. 

Antallet af besøg med tilskud er bestemt ud fra en risikostratificering, som vurderes ved første besøg.  

Du finder en  statsautoriseret fodterapeut i din kommune/nærområde på sundhed.dk​ 

Et forløb i fodklinikken

Alle forløb er individuelle, men hovedfokus er det samme: forebyggelse og behandling af fodproblemer.

Eksempler på behandlingstilbud:  
 • Råd og vejledning til, hvordan man passer godt på sine fødder
 • Udvidet fodstatusundersøgelse af fødder med særlig opmærksomhed på følesans, foddeformiteter og tilstrækkelig blodforsyning 
 • Aflastning af trykudsatte steder, som kan udvikle sig til fodsår 
 • Behandling af fodsår, inklusive udlevering af terapeutisk fodtøj
 • Anmodning om specialfremstillet  fodtøj ved særlige behov
 • Ortopædkirurgisk tilsyn ved behov 
 • Ganganalyse – ved særlige behov 


Inspiration til forberedelse af dit besøg

 • ​Medbring dine gode sko og evt. indlæg

 • Medbring evt. kompressionsstrømperFAQ – ofte stillede spørgsmål

​Jeg har fået en rift på foden, hvad gør jeg?
Hvis du har god følesans i fødderne, skal du blot vaske området med sår under rindende vand og sætte et plaster på. Hold øje med, om der opstår rødme, varme og hævelse, som er tegn på infektion. Hvis det ikke er væk efter et par dage, skal du i så fald kontakte fodklinikken på SDCC straks.  Hvis du tidligere har haft Forkert stavet ordfodsår, kendt med dårligt blodomløb og nedsat følesans i fødderne, skal du straks kontakte fodklinikken på SDCC.

Jeg skal købe nye sko, hvad gør jeg?
Du skal købe sko, der ikke trykker, og som har en god pasform med god plads til tæerne. Du kan med fordel bruge en skabelon til at finde en sko med god plads til foden. Se hvordan du gør i vores pjece
https://www.sdcc.dk/diabetesklinikken/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Gode-raad-til-koeb-af-fodtoej-31261.aspx

Jeg har fået en revne i hælen, hvad gør jeg ?
Vi anbefaler, at du vasker området med koldt eller lunkent vand, evt. håndbruseren. Tør området godt og forbind med plaster. Afhængig af dybden kan der være tale om et decideret sår, i så fald skal du STRAKS kontakten fodklinikken på SDCC.
Hælen er ekstra udsat, da vi alle træder på den i gangen og det er svært at aflaste den selv.

Mine ben føles ømme og trætte, hvad skyldes det  ?
Nogle oplever, at deres ben føles ømme og trætte. Det kan til tider skyldes, at de har ødem/hævede ben, som i første omgang kan behandles med rejse/flystrømper. Nogle gange kan man ikke selv se, at man har ødem.

Ødem kan i nogle tilfælde være årsag til udvikling af skinnebenssår.
Endvidere kan nedsat følesans (Forkert stavet ordneuropati) være årsag til at fødderne føles som om det snurrer i dem og andre kan opleve smertefulde jag.

Hvad kan jeg gøre ved tør hud/hård hud ? 
En god idé ved tør eller hård hud er at anvende en neglebørste eller køkkensvamp i forbindelse med brusebad. Huden er tilpas opblødt i brusebadet til at neglebørsten ved let gnidning på området kan holde den hårde hud nede. Den kan ikke fjerne alt den hårde hud på en gang, men holde det nede, så huden ikke sprækker og dermed mindskes risikoen for udvikling af Forkert stavet ordfodsår. Desuden er det en god idé at smøre sine fødder, gerne dagligt med fed creme indeholdende ca. 40-70% fedt.​​Mere viden om diabetes og fødder

Fodpleje - sådan kan du forebygge komplikationer i fødderne
Læs hos Videncenter for Diabetes

Vejledninger, som kan downloades og printes her fra hjemmesiden:

Gode råd til køb af fodtøj

Fodøvelser 


Redaktør