​​​​​​​

MIND YOUR DIABETES

Er du ung mellem 12-17 år, eller forældre til en ung med diabetes? Oplever du/i at det kan være stressende, konfliktfyldt, bekymrende og måske endda udfordrende for jeres daglige trivsel, at navigere i et liv med diabetes? Så kan dette projekt måske være noget for jer. Der findes redskaber til både forældre og unge med diabetes, som kan være en hjælp og støtte til at håndtere de udfordringer man kan opleve i ungelivet. Redskaberne hedder compassion og mindfullness.

Steno Diabetes Center Copenhagen og Århus universitet samarbejder om et projekt,  hvor vi tilbyder mindfulness og compassion træning til unge og forældre. 

I projektet indeholder to spor:

  •  Et spor, hvor børn og unge med type 1-diabetes lærer mindfulness med det formål, at de unge opnår bedre mental trivsel med type 1-diabetes.

  • Det andet spor handler om at lærer forældre compassion. Gennem træningen får man redskaber til at lære at rumme sine egne følelser og bekymringer, samt redskaber til bedst muligt at støtte den unge med diabetes.​



Kan du sige ja til et eller flere af disse udsagn?

  • Har du prøvet at lyve om dit blodsukker for dine forældre?
  • Spørger dine forældre dig ALT for tit om, hvad du har spist eller om du har taget insulin?
  • Kan du blive vred over selv små ting, og gør du ting du bagefter fortryder – eller som du godt ved ikke er særlig godt for din diabetes?
Så kan mindfullness-træning være noget for dig.

For alle unge kan det være udfordrende at rumme svære følelser. Diabetes kan gøre det mere vanskeligt, fordi der er meget at holde styr på, når man har diabetes. Man kan derfor føle sig anderledes, stresset, ked af det, frustreret, eller have andre ubehagelige følelser, der kan føre til dårlig trivsel.

Forskning har dokumenteret, at mindfulness træning styrker trivsel og reducerer stress. Ved mindfulness træning kan du lære at finde ro i kroppen, blive klar i hovedet og være tryg i fællesskab med andre unge.  

Inden forløbet går igang vil du møde de andre unge der deltager i projektet på en ”Onboarding” dag, hvor vi lærer hinanden lidt at kende og forbereder jer på projektets start. Mere information om dette følger. 

Træning foregår online 6 mandage 16.30-18.30. Træningen er en blanding af øvelser og forskellige relevante temaer, som vi taler om.  Næste forløb til efteråret forventes at starte 23. oktober 2023 og 6 uger frem.


Hvis du vil vide mere kan du:



Er du forældre til en ung med diabetes? 

Kan du sige ja til et eller flere af disse udsagn?

  • Er du bange for dit barn får lavt blodsukker?
  • Følger du dit barns blodsukker tæt hver dag og ringer hvis det er højt eller lavt
  • Er du træt af de samme konflikter om at huske og tage insulin og tjekke blodsukker?
  • Oplever du du, at du fejler som forælder, fordi dit barns blodsukker er alt for højt?

For alle forældre til unge er frygt og bekymring udfordrende. Diabetes kan gøre overgang fra børneliv til ungdomsliv endnu mere vanskeligt, fordi den unge også skal holde styr på diabetes. Som forældre skal man overdrage ansvaret for diabetesbehandlingen mere og mere til den unge. Det kan være en svær proces. Det kan medføre, konflikter, svære følelser og stress.

Forskning har dokumenteret, at compassion træning til pårørende styrker trivsel og reducerer stress og angst. Gennem træningen får man redskaber til at lære at rumme svære følelser, så du bedst muligt støtter unge med diabetes. 

Træning foregår online 8 mandage kl. 16.30-18.30. Undervisning og træning er meditation, oplæg og dialog om mental sundhed. Næste forløb til efteråret forventes at starte 23. oktober 2023 og 8 uger frem. Deltagelse kræver, at du kan minimum 6 ud af de 8 gange for at få udbytte af træningen, og der kan skabes fortroligt rum for alle deltagere.
Tilmelding senest den 1. oktober 2023.



​Projektansvarlige

  • ​Overlæge, professor Jannet Svensson sammen med sygeplejerske Natasja Kramer er projektansvarlig fra Steno Diabetes Center Copenhagen

  • Speciallæge, lektor Lone Overby Fjorback og psykolog, ph.d. Nanja Holland Hansen er projektansvarlige fra Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet

Mere information​ og tilmelding

Jannet Svensson på tlf.​ 21 39 31 96 eller e-mail jannet.svensson.01@regionh.dk eller 
Natasja Kramer på tlf. 40 31 09 86 eller e-mail: natasja.kramer.01@regionh.dk

Tilmeldingsfristen er den 1. oktober 2023.​


Projektet er støtte af TrygFonden.​​​



​Siden er opdateret 28.09.2023
Redaktør