Distal blodtryksmåling

Ved distal blodtryksmåling undersøger man blodforsyningen til fødder og tæer.

Kort om undersøgelsen

En distal blodtryksmåling er en undersøgelse af blodforsyningen til fødder og tæer. Distal betyder fjernest fra kroppen.

Diabetes kan medføre forkalkning af blodårerne. Det kan betyde, at vævet ikke får tilført nok ilt og næringsstoffer, så f.eks. sår har svært ved at hele på grund af nedsat blodforsyning. Ved at måle blodtrykket i benene kan man undersøge blodforsyningen til fødder og tæer.

Foto af to underben og fødder med blodtryksmanchetter om ankler og storetæer
Foto af underben og fødder med blodtryksmanchetter om ankler og storetæer.

Sådan foregår undersøgelsen

Du skal ikke forberede dig til en distal blodtryksmåling, men blot møde op til den aftalte tid. I alt varer undersøgelsen cirka 1 time.

Undersøgelsen foregår ved, at du ligger på et leje. Efter 5-10 minutters hvile får du målt dit blodtryk på begge arme. Herefter får du blodtryksmanchetter på begge ankler, og lejets fodende hæves. Der sættes tryk på blodtryksmanchetterne på anklerne og på den ene arm. Når trykket slippes igen, kan man måle blodgennemstrømningen.

En distal blodtryksmåling gør ikke ondt, men manchetterne kan stramme lidt på ankler og arme.

Få svar på undersøgelsen

Efter undersøgelsen beregner bioanalytikeren resultatet. Resultatet af undersøgelsen lægges ind i din journal i Sundhedsplatformen, og du kan se det i appen ’Min sundhedsplatform’ eller på www.sundhed.dk.

Lægen giver dig svar på undersøgelsen ved næste konsultation.

Afbud

Du kan melde afbud på telefon 39 68 08 00 mandag til fredag kl. 08.00-12.00.

Redaktør