Sådan passer du på dine fødder
Uanset, hvilken type diabetes du har, bør du passe ekstra godt på dine fødder, hvis du har begyndende nervepåvirkning (neuropati). Fornuftig pleje og beskyttelse af dine fødder samt et velreguleret blodsukker kan mindske din risiko for alvorligere problemer med fødderne.
Pleje af fødderne
Vi anbefaler, at du holder øje med dine fødder dagligt og plejer dem fornuftigt. Her er nogle gode råd:
- Vask fødderne dagligt i rindende vand, brusebad er perfekt.
- Undgå fodbad, da det udtørrer huden og kan give forbrændinger ved for varmt vand.
- Brug en neutral sæbe.
- Tør huden godt – også mellem tæerne.
- Påfør fugtighedscreme, så huden holdes blød, smidig og modstandsdygtigt. Undgå at smøre creme mellem tæerne.
- Kig dine fødder efter dagligt og reagér, hvis der er forandringer som f.eks. røde mærker og sår. Brug gerne et spejl, hvis du har svært ved selv at se dig under fødderne. Eller få en anden til at kigge efter.
- Tøm altid dine sko for små sten og lignende umiddelbart inden, du tager dem på.
- Klip altid neglene lige over. Er der et skarpt hjørne, kan du runde det med en neglefil. Lad en praktiserende fodterapeut hjælpe dig, hvis du har problemer med selv at gøre det.
- Lad din fodterapeut behandle nedgroede negle, ligtorne og hård hud, da det kan være begyndelsen på et fodsår.
- Brug gode strømper uden hårde sømme eller kanter. Vend eventuelt vrangen ud. Strømper skal helst være af naturmateriale, som f.eks. bomuld eller uld.
- Stimuler dit blodomløb ved gåture og fodøvelser.
Fodbehandling og indlæg
På SDCC henviser vi dig til en statsautoriseret fodterapeut, så du kan få regelmæssig fodbehandling.
For at undgå tryk og dermed mindske risikoen for fodsår kan fodterapeuten også lave indlæg til dine sko, hvis det er nødvendigt at aflaste sarte områder eller afhjælpe fejlstillinger af dine fødder.
Behandling hos den statsautoriserede fodterapeut er tilskudsberettiget efter gældende regler, men der er altid en egenbetaling.
Nervepåvirkning (neuropati)
Nervepåvirkning kan medføre, at følesansen i fødderne ændres. Risikoen for at udvikle nervepåvirkning afhænger af, hvor længe du har haft diabetes, hvor godt dit blodsukker har været - eller er reguleret - og hvor gammel du er.
Ofte kommer nervepåvirkningen snigende, og mange opdager ikke, at følesansen i fødderne gradvis forsvinder. Hvis du har nervepåvirkning, er der derfor øget risiko for, at der opstår sår eller brud i dine fødder, uden at du mærker noget.
Det kan også være sovende, brændende eller meget smertefulde fornemmelser, meget tør hud på fødderne og balanceproblemer, der fortæller dig, at dine nerver i fødderne er påvirket som følge af din diabetes.
Symptomerne på nervepåvirkning kan ofte lindres ved, at blodsukkeret bliver bedre reguleret. Tal med din behandler om mulighederne for det.
Årlig undersøgelse
På SDCC undersøger vi årligt følesansen i dine fødder ved blandt andet at måle din vibrationssans med et biothesiometer. Hvis vibrationssansen er over 25 volt, er du i risiko for at få en skade, uden du mærker det.
I forbindelse med, at du får undersøgt dine fødder, undersøger vi også din puls og dermed din blodforsyning til fødderne.
Har du nedsat blodforsyning til fødderne, får vævet mindre ilt og næring, og dermed øges risikoen for, at sår får svært ved at hele. I sådanne tilfælde vil det blive vurderet, om du skal henvises til karkirurgerne.
Nedsæt risikoen for yderligere udvikling af følgesygdomme i fødderne ved at:
- holde dit blodsukker bedst muligt reguleret
- stoppe med at ryge, hvis du ryger
- vælge fodtøj og strømper, der passer til dine fødder. Søg eventuelt efter pjecen 'Gode råd til køb af fodtøj' på www.sdcc.dk.
- gøre det til en vane hver dag at se efter, om dine fødder har det godt
- have en god fodhygiejne.
OBS: Hvis der opstår skader på dine fødder, skal du straks kontakte SDCC.