Gode råd til fosfatbegrænsning

Otte råd til at begrænse indholdet af fosfat i mad og drikke.

8 råd til at vælge føde- og drikkevarer med et lavere indhold af fosfat:

  1. Spis eller drik højst 1½ dl mælk eller surmælksprodukt eller 1 skive ost (25 g) dagligt. Vælg i stedet sojamælk, rismælk, havremælk, sojayoghurt eller havreyoghurt som alternativ til mælkeprodukter og friskost (f.eks. Pikant eller Philadelpia ost), hytteost, rygeost eller flødeost som alternativer til ost.
  2. Spis højst 2-3 hele æg om ugen. Æggehvider kan spises frit.
  3. Spis højst 1 dl grovvalsede havregryn eller müsli dagligt, og brug gerne havremælk til. Bland gerne havregryn og cornflakes, f.eks. 1 dl af hver, eller lav havregrød, så du spiser en mindre mængde gryn.
  4. Vælg andre sodavandstyper end cola (alle typer – også light), Faxe Kondi og Faxe Kondi Free for at undgå tilsat fosfat. Vælg i stedet appelsin light, hindbær light, Top Form light, Sprite light og tonic light.
  5. Begræns nødder til cirka 10 stk. dagligt.
  6. Begræns mængden af kakao, chokolade, marcipan og nougat.
  7. Undgå at spise smelteost (f.eks. rejeost og skinkeost) og pizzaost og begræns mængden af parmesanost. Vælg i stedet friskost eller flødeost.
  8. Undgå generelt tilsat fosfat i mad og drikke (E-numrene E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451 og E452). De findes især i pålæg, smelteost, cola (alle typer - også light), Faxe Kondi (også light) og industrielt fremstillet finere bagværk (f.eks. gifler). Økologiske produkter indeholder som udgangspunkt ikke tilsat fosfat. Pålæg fra 'Pålækker' og 'Den Grønne Slagter' indeholder ikke tilsat fosfat. Spis gerne fisk og middagsrester til frokost for at undgå tilsat fosfat.

Anbefalingerne i pjecen skal understøttes af en individuel vejledning hos en klinisk diætist.

Redaktør