Nyrefunktionsundersøgelse

Ved en nyrefunktionsundersøgelse tester vi, hvor godt nyrerne fungerer.

Kort om undersøgelsen

Med en nyrefunktionsundersøgelse tester vi GFR (glomerulær filtrationsrate), som viser, hvor godt nyrerne fungerer. Hvis nyrernes funktion aftager, forsøger vi at forbedre behandlingen af blodsukkeret og blodtrykket for at bremse udviklingen.

Du skal ikke forberede dig til undersøgelsen, men blot møde op til den aftalte tid. I alt varer undersøgelsen 4-5 timer. Du skal typisk møde til undersøgelse om morgenen, og vi tilbyder frokost undervejs.

Illustrativt billede af en blodprøvetagning

Sådan foregår undersøgelsen

Du får lagt en venflon i albuebøjningen via en kanyle, ligesom når vi tager en blodprøve. Inde i kanylen er en plastikslange (venflon), som bliver siddende i blodåren, når vi trækker kanylen ud.

Plastikslangen sidder i armen under hele undersøgelsen, da vi undervejs tager flere blodprøver fra den. Når du har fået taget de første blodprøver, sprøjter vi et svagt radioaktivt sporstof ind i blodbanen gennem venflonen.

Herefter går der 3 timer, før der igen sker noget. I det tidsrum må du gerne gå til andre aftaler på SDCC. Når de 3 timer er gået, skal du ligge og hvile i 1 time, mens vi 4 gange tager blodprøver.

Blodet analyseres for kolesterol og saltbalance (kalium og natrium). Vi måler også kreatinin, som viser nyrernes evne til at rense blodet. I blodprøverne kan vi se, hvor meget sporstof der er tilbage. Jo mindre sporstof, jo bedre nyrefunktion.

I løbet af hele undersøgelsen skal du opsamle din urin i en dunk, som du får udleveret. Vi måler, hvor meget albumin (protein), der udskilles med urinen. Det fortæller noget om, hvor godt nyrerne og kroppens blodkar fungerer.

Værd at vide

Når der lægges en venflon i en blodåre, minder det om, når der tages almindelige blodprøver i albuebøjningen. 

Radioaktiviteten i sporstoffet svarer til, hvad man udsættes for under én times flyvetur. Bivirkninger er yderst sjældne.

Få svar på undersøgelsen

Resultatet af undersøgelsen lægges ind i din journal i Sundhedsplatformen, og du kan også se det i appen ’Min sundhedsplatform’ eller på www.sundhed.dk. Lægen giver dig svar ved næste konsultation.

Afbud

Du kan melde afbud på telefon 39 68 08 00 mandag til fredag kl. 08.00-12.00.

Redaktør