Oversigt over kalium i grøntsager, bælgfrugter og urter

Ved forhøjet indhold af kalium i blodet anbefales det at vælge rå grøntsager og urter med lavt indhold af kalium.

Hvis du har forhøjet indhold af kalium i blodet, anbefales det, at du vælger rå grøntsager og urter med lavt indhold af kalium. Det vil sige:

  • Spis kun små mængder rå grøntsager med højt kaliumindhold. 
  • Spis ikke mere end cirka 100-200 gram rå grøntsager dagligt. 

Indholdet af kalium, når grøntsagerne tilberedes:

  • Skrællede, kogte grøntsager og kartofler kan spises ubegrænset: De mister 30-50 % af indholdet af kalium ved kogning, Brug ikke kogevandet til tilberedning af mad efterfølgende.
  • Grøntsager mister til gengæld minimalt af kalium ved stegning og bagning.

Indholdet af kalium i 100 gram rå grøntsager, bælgfrugter og urter

Lavt indhold:
Under 200 mg pr. 100 g

Moderat indhold:
200-300 mg pr. 100 g

Højt indhold:
Over 300 mg pr. 100 g 

Agurk (147 mg)Asparges, grønne (267 mg)Artiskok (404 mg)
 
Asparges, hvide (169 mg)Aubergine (240 mg)Avokado (450 mg)
Bønnespirer, mungbønne (149 mg)Basilikum (295 mg)Bambusskud (500 mg)
Iceberg salat (186 mg)Blomkål (286 mg)Bladselleri (318 mg)
Karse (129 mg)Bønner, grønne (237 mg)Broccoli (389 mg)
Løg (186 mg)Forårsløg (276 mg)Bønner, tørrede (1330 mg)
Peberfrugt, grøn (187 mg)Gulerod (257 mg)Brøndkarse (310 mg)
 Græskar (243 mg)Champignon (363 mg)
 Grønkål (264 mg)Chili (340 mg)
 Hvidkål (240 mg)Dild (647 mg)
 Julesalat (212 mg)Fennikel (395 mg)
 Kinakål (238 mg)Gule ærter (1120 mg)
 Kinaradise (227 mg)Hovedsalat (320 mg)
 Tomat (216 mg)Hvidløg (401 mg)
 Majroe (283 mg)Ingefær rod (415 mg)
 Peberfrugt, gul (229 mg)Jordskok (561 mg)
 Peberfrugt, rød (239 mg)Kantarel (392 mg)
 Porre (260 mg)Kikærter (800 mg)
 Purløg (253 mg)Kålrabi (392 mg)
 Radise (249 mg)Kørvel (597 mg)
 Romanie salat (268 mg)Linser (670 mg)
 Rødkål (292 mg)Majs (306 mg)
 Savoykål (230 mg)Pastinak (635 mg)
 Spidskål (249 mg)Peberrod (587 mg)
 Squash (274 mg)Radicchio salat (302 mg)
 Tomat (216 mg)Persille (641 mg)
  Persillerod (562 mg)
  Rosenkål (483 mg)
  Ræddike (350 mg)
  Rødbede (330 mg)
  Selleri (442 mg)
  Spinat (449 mg)
  Sojabønne (1680 mg)
  Ærter (300 mg)

Indholdet af kalium i 100 gram konserverede grøntsager

Lavt indhold:
Under 200 mg pr. 100 g

Moderat indhold:
200-300 mg pr. 100 g

Højt indhold:
Over 300 mg pr. 100 g
  

Agurk, syltet (140 mg)Græskar (206 mg)Baked beans (300 mg)
Asparges (111 mg)Kartoffel, på glas (229 mg)Rødbede, syltet (330 mg)
Bambusskud (85 mg)Majs (200 mg)Tomatketchup (376 mg)
Bønner, grønne (92 mg) Tomatpuré, koncentreret (1010 mg)
Champignon (190 mg) Tomat, soltørret (3430 mg)
Gulerod (179 mg)  
Kikærter (109 mg)  
Peberfrugt (146 mg)  
Rødkål (100 mg)  
Tomat (188 mg)  
Ærter (37 mg)  

Kilde: Frida Fooddata. DTU Fødevareinstituttets offentlige fødevaredatabase, november 2021.

Anbefalingerne i pjecen skal understøttes af en individuel vejledning hos en klinisk diætist.  

Redaktør