Kort om insuflonet
Insuflonet kan være en hjælp i de situationer, hvor det er svært at stikke i sig selv eller sit barn. Et insuflon er et lille plastikkateter, der placeres i underhuden, hvor det kan sidde i 3 døgn. Gennem insuflonet kan man med kun ét stik hver 3. dag give alt det insulin, der skal gives i 3 døgn.
Hvis man oplever smerter, når man skal stikkes, kan man afkøle huden med f.eks. en isterning i 1-2 minutter, så huden bliver bleg. Det bedøver huden.
Sådan gør du
Insuflonet skal placeres i maven eller i balden. Huden skal være ren og tør, inden insuflonet sættes ind. For at insuflonet ikke skal ’krølle’, skal det stikkes ind i huden med et hurtigt tryk. Følg vejledningen med illustrationer herunder:
Løft en hudfold med to fingre. Stik insuflonet ind i en vinkel på 45 grader. Åbningen i kanylen skal vende opad.
Træk stålnålen ud. Hold lidt igen på insuflonet, så det ikke glider med ud.
Placér plastrets runde hul, hvor insuflonet går ind i huden. Så kan man holde øje med eventuel rødme og irritation. Husk:
- Fastgør insuflonet med plastret og sørg for, at det sidder godt fast.
- Gummimembranen skal stikke ud gennem plastrets ovale hul.
Når insuflonet placeres i maven, skal det helst sidde så vandret som muligt, så det ikke afklemmes, hvis man bøjer sig forover. Det kan være en fordel, at åbningen med gummimembranen vender lidt opad, hvis man selv skal kunne sprøjte insulin ind gennem insuflonet.
Når insuflonet placeres i balden, skal det sidde, så gummimembranen er let tilgængelig.
Sådan indsprøjter du insulin
Kanylen skal stikkes ind midt i gummimembranen. - For at sikre, at kanylen kommer korrekt gennem gummimembranen, skal du bruge en 8 mm kanyle på insulinpennen.
- Kanylen skal stikkes ind midt i gummimembranen. Før kanylen så langt ind, at den ikke er synlig.
- Vend kanylens åbning ind mod huden, så kanylen ikke sætter sig fast i plastikkateterets inderside.
Når du skifter insuflon
Insuflonet skal skiftes hver 3. dag. Fjern først det gamle insuflon, når det nye er lagt. På den måde undgås det, at der overføres bakterier fra det gamle til det nye insuflon.
Tjek det gamle insuflon, efter det er trukket ud. Er det bøjet som en fiskekrog, tyder det på, at det har ligget for overfladisk.
Vær opmærksom på
Insuflonet har et ’dødt rum’ svarende til 0,5 enhed insulin. Det skal du muligvis tage højde for ved første indsprøjtning af insulin, efter du har skiftet insuflonet. Specielt hos små børn, der får meget lidt insulin, er det en god idé. Tal med behandleren om, hvad du skal gøre.
Insuflon og vand
Ved almindeligt brusebad behøver insuflonet ikke at blive tildækket. Men ved karbad og svømning kan plastret løsne sig. I de situationer kan du tildække insuflonet med Tegaderm eller andet vandafvisende plaster, som kan købes på apoteket.
Få mere viden
Læs mere om diabetes på www.videncenterfordiabetes.dk.