Sådan tager du selv dit langtidsblodsukker (HbA1c-prøve)

Tag selv langtidsblodsukker (HbA1c) og spar tid ved næste besøg på SDCC. Denne pjece beskriver hvordan.

På Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) har du mulighed for selv at tage dit langtidsblodsukker (HbA1c-prøve). Enten for at spare tid, eller hvis du har aftalt med din behandler, at du skal deltage i en telefon- eller videokonsultation.

Du har tre muligheder:

  1. Tag prøven hjemme, og send den til SDCC med posten i en udleveret kuvert. Tag prøven 7-10 dage før din aftale.
  2. Tag prøven hjemme, og aflevér den ved upload-stationen på SDCC.
  3. Tag prøven i en af selvbetjeningskabinerne på SDCC, og aflevér den ved upload-stationen.

Sådan gør du:

Du har fået udleveret følgende: Et prøveglas med blåt låg med væske i, et rør med rødt låg, hvor der er et lille glasrør indeni, en transportbeholder med grønt låg og en blanket med stregkode-etiket.
Start med at vaske dine hænder. Stik herefter hul på siden af fingeren med en fingerprikker, og pres en bloddråbe frem. Tag det lille glasrør fra røret med det røde låg. Hold glasrøret vandret hen til bloddråben: Hold midt på røret, og fyld kun fra den ene ende. Blodet suges automatisk op i glasrøret, og det skal fylde sig helt.
Kom det fyldte glasrør ned i prøveglasset med blåt låg. Pas på, du ikke hælder den klare væske ud. Sæt låget på. Ryst glasset grundigt, til der ikke er mere blod i glasrøret. Det vil farve væsken rød. Lad glasrøret blive i beholderen med væske.
Tag etiketten med stregkoden mærket ”HbA1c”, og placér den på langs på prøveglasset med blåt låg. Sørg for, at hele stregkoden kan læses. Kom prøveglasset i transportbeholderen.

Send med posten eller aflevér på SDCC

Aflevér prøven ved upload-stationen på SDCC, eller læg blanket og transportbeholder i den kuvert, du har fået udleveret på SDCC. Send kuverten med posten. Portoen er betalt.

Har du spørgsmål, kan du ringe til bioanalytikerne på SDCC på telefonnummer 38 69 20 69. Telefontid: Mandag-onsdag kl. 10-12 og torsdag kl. 15-17

Redaktør