Seksuelle udfordringer og diabetes

Både kvinder og mænd oplever forskellige former for seksuelle udfordringer. Forskning viser, at personer med diabetes oplever flere seksuelle udfordringer end personer uden diabetes.

Mange kvinder og mænd oplever forskellige former for seksuelle udfordringer i løbet af deres liv – uanset om de har diabetes. Måske er du en af dem?

Forskning viser, at kvinder med diabetes oplever seksuelle udfordringer mere end dobbelt så ofte som kvinder, som ikke har diabetes. Mænd med diabetes oplever det mere end tre gange hyppigere end mænd, som ikke har diabetes.

Et nyere dansk studie har vist, at 80 procent af danskerne mellem 15 og 89 år synes, at et godt sexliv er vigtigt. Hvis du er én af dem, men oplever udfordringer i dit sexliv, så tal med din diabetesbehandler, din praktiserende læge eller Diabetesforeningens rådgivning. Der er hjælp at hente for de fleste.

Mulige forklaringer på seksuelle udfordringer

Diabetes påvirker ofte personen både fysisk, psykisk og socialt – og vores seksualitet påvirkes af det hele. 

Svingende blodsukker kan være årsag til manglende lyst til sex, med det kan psykisk ustabilitet og bekymring for f.eks. lavt blodsukker også.

  • Kvinder med diabetes oplever hyppigst manglende lyst, tørhed i skeden, orgasmeproblemer og smerter ved samleje.
  • Mænd med diabetes oplever hyppigst manglende lyst samt rejsnings-, udløsnings- og orgasmeproblemer.

Mange år med diabetes og deraf følgende skader på nerver og kredsløb samt noget af den medicin, du måske får, kan også påvirke dit sexliv.  

Det kan du selv gøre

Med et rygestop (hvis du er ryger), motion, sund mad, begrænsede mængder alkohol og bækkenbundstræning (gælder både mænd og kvinder), vil du i mange tilfælde kunne hjælpe dig selv godt på vej mod et bedre sexliv.

Få hjælp

Oplever du seksuelle udfordringer, så fortæl det til din behandler. I de fleste tilfælde vil du kunne hjælpes.  

Der kan være forskellige behandlinger af det samme symptom. Det kommer helt an på, hvad der er årsag til din udfordring. Det er derfor vigtigt, at du får en god snak med din behandler, så du får den rigtige hjælp fra start.

Få mere viden

Læs mere på www.videncenterfordiabetes.dk og www.diabetes.dk

Redaktør