Seksuelle udfordringer og diabetes

Mange – både kvinder og mænd og deres eventuelle partner – oplever forskellige former for seksuelle udfordringer, når diabetes er en del af livet. Måske er du en af dem?

Mange – både kvinder og mænd og deres eventuelle partner – oplever forskellige former for seksuelle udfordringer, når diabetes er en del af livet. Måske er du en af dem?

De fleste oplever forskellige former for seksuelle udfordringer i løbet af deres liv. Men forskning viser, at kvinder med diabetes oplever seksuelle udfordringer mere end dobbelt så ofte som kvinder, der ikke har diabetes, og mænd med diabetes mere end tre gange hyppigere, end mænd der ikke har diabetes.

Illustration.

Et nyere dansk studie har vist, at 80 procent af danskerne mellem 15 og 89 år synes, at et godt sexliv er vigtigt. Hvis du er én af dem, men oplever udfordringer i dit sexliv, så tal med din diabetesbehandler, din praktiserende læge eller ring til Diabetesforeningens rådgivning. Der er hjælp at hente for de fleste.

Hvorfor opstår seksuelle udfordringer oftere hos personer med diabetes?

Det er der forskellige forklaringer på. Diabetes påvirker ofte personen både fysisk, psykisk og socialt – og vores seksualitet påvirkes af det hele. 

Svingende blodsukker kan være årsag til manglende lyst til sex, men det kan psykisk ustabilitet og bekymring for f.eks. lavt blodsukker også.

Hvor mænd med diabetes hyppigst oplever manglende lyst samt rejsnings-, udløsnings- og orgasmeproblemer, oplever kvinder med diabetes hyppigst manglende lyst, tørhed i skeden, orgasmeproblemer og smerter ved samleje. Det er alle udfordringer, som kan opstå efter mange år med diabetes og deraf følgende skader på nerver og kredsløb. Men det kan også være udfordringer, som opstår som følge af din psykiske tilstand eller af noget af den medicin, du får. 

Er der hjælp at hente?

Hvis du oplever seksuelle udfordringer, er du altid velkommen til selv at nævne det for din behandler. I de fleste tilfælde kan du få hjælp. 

Der kan være forskellige behandlinger af det samme symptom. Det kommer helt an på, hvad det er, der er årsag til din eventuelle udfordring. Derfor er det vigtigt, at du får en god samtale med din behandler, så du får den rigtige hjælp med det samme, hvis du har seksuelle udfordringer.

Hvis du har en partner, kan det være en god idé at tage ham eller hende med, når du skal tale med din behandler om seksuelle udfordringer.

Hvad kan man selv kan gøre?

Med et rygestop (hvis du er ryger), motion, sund mad, begrænsede mængder alkohol og bækkenbundstræning (gælder både kvinder og mænd), vil du i mange tilfælde kunne hjælpe dig selv godt på vej mod et bedre sexliv.

Du kan læse mere om diabetes og seksuelle udfordringer på www.videncenterfordiabetes.dk og på www.diabetes.dk

Redaktør