Tørre øjne

Det er vigtigt at forebygge og behandle tørre øjne, hvis du har diabetes, da du kan være mere udsat for infektioner i øjnene.

Forebyg infektioner i øjnene

Hvis dine øjne svier, er røde eller giver en brændende fornemmelse, kan det være tegn på, at du har tørre øjne. Det kan også føles som om, du har grus i øjnene. Du er typisk nødt til at blinke oftere.

Det er vigtigt at forebygge og behandle tørre øjne, hvis du har diabetes, da du kan være mere udsat for infektioner i øjnene.

Alle kan få tørre øjne

Problemet med tørre øjne er hyppigere, jo ældre man er. Tårekirtlerne i øjet producerer med alderen en mindre mængde tårefilm, som er den væske, der beskytter og giver næring til øjet. Fremmede partikler som smuds og støv skylles normalt effektivt væk med tårefilmen.

Illustration af person der drypper øjne.
Du kan bruge øjendråber - såkaldte kunstige tårer - hvis du har tørre øjne. De hjælper ofte med det samme.

Sådan behandler du tørre øjne

Hvis du ikke kan undgå de ting, som giver dig tørre øjne, kan du bruge nogle øjendråber, der går under navnet kunstige tårer. De smører og fugter øjets overflade, og de hjælper ofte med det samme. De er som regel behagelige at få i øjnene og kan bruges så ofte, du har behov for det.

Der findes mange forskellige kunstige tårer, nogle i håndkøb og andre er på recept.

Hvis de kunstige tårer ikke hjælper, eller du har meget tørre øjne og har mistanke om betændelse i øjenlågskanten, så tal med din øjenlæge.

Årsager til tørre øjne

  • Nedsat produktion af tårefilm.
  • Hormonforandringer: Mange kvinder i og efter overgangsalderen får tørre øjne.
  • Arbejde foran computer eller tv-kiggeri: Der er hos mange en tendens til at glemme at blinke, og tårefilmen på øjet tørrer derfor lidt ud.
  • Omgivelserne: F.eks. hvis du opholder dig i tør luft, betonbyggeri, frostvejr, blæsevejr, aircondition, røgfyldte miljøer eller lignende.
  • Forskellig medicin.
  • Betændelse i øjenlågskanten (blefaritis): Dette er en forholdsvis almindelig lidelse med varierende sværhedsgrad, som kan forekomme både hos unge og ældre. Der er forskellige årsager til betændelse i øjenlågskanten. Det kan skyldes bakterier, allergi, irritation eller være en del af en hudsygdom.

Få mere viden

Læs mere om diabetes på www.videncenterfordiabetes.dk.

Redaktør