Kursister i FoodLab

​​​​​​​​​​​

Kursus i kulhydrattælling for dig der er ny med type 1-diabetes

​På dette kursus lærer du kulhydrattælling - et værktøj til at beregne, hvor meget insulin du skal tage for at dække den mængde kulhydrater, du spiser til et måltid for at undgå store udsving i blodsukkeret.

Hvad er kulhydrattælling?

Det er primært mængden af kulhydrater i den mad, du spiser, som er afgørende for, hvor meget blodsukkeret stiger efterfølgende. Kulhydrattælling er et værktøj til at udregne, hvor meget insulin du skal tage for at dække den mængde kulhydrater, du spiser til et måltid for at undgå store blodsukkerudsving.

Hvem henvender kurset sig til?

Kurset er en del af SDCC's program for personer med nykonstateret type 1-diabetes. Kurset er især relevant for dig, der er ude af honeymoon-fasen. Honeymoon-fasen er en periode, hvor kroppen igen begynder at producere insulin, og blodsukkeret derfor bliver mere stabilt, uanset hvad og hvor meget man spiser. Honeymoon-fasen varer typisk et halvt til ét år. Derefter får man igen behov for at tage mere insulin.
Efter honeymoon-fasen kan du i højere grad styre dit blodsukker, hvis du bruger kulhydrattælling til at beregne hvor meget insulin, du skal tage til dine måltider.

Hvad indeholder kurset?

På kurset lærer du:

  • hvilke fødevarer der indeholder kulhydrater 
  • at vurdere mængden af kulhydrater både med og uden brug af køkkenvægt
  • at anvende information om næringsindhold, kulhydrattabeller og apps til at finde ud af, hvor mange kulhydrater der er i madvarer, og hvordan du tæller dem i et måltid
  • hvordan den mad du spiser, påvirker dit blodsukker
  • hvordan fysisk aktivitet påvirker dit blodsukker

Kursusdag 1: Her bliver du introduceret til kulhydratholdige fødevarer og du lærer at tælle kulhydrater i den mad, du spiser. Samtidig opnår du viden om, hvordan den mad du spiser, påvirker dit blodsukker.

Kursusdag 2: Med udgangspunkt i din kostregistrering bygges videre på kulhydrattælling ud fra dine behov.

Efter kurset vil du opleve, at dit øjemål i at vurdere kulhydratmængder og evne til at tælle kulhydrater bliver bedre. Når du behersker kulhydrattælling, vil du kunne anvende det aktivt som en god hjælp i hverdagen til at vurdere, om du skal tage mere eller mindre insulin til den mad, du spiser og frihed til at springe et måltid over og samtidig bevare stabilt blodsukker.

Hvad kræver det af dig?

  • At du kan deltage på begge kursusdage
  • At du øver dig på at beregne kulhydratmængder mellem de to kursusdage



Praktisk information

​Kurset strækker sig over 2 formiddage á 3 timer.

Der vil være 8-10 deltagere og du vil blive undervist af kliniske diætister.

Det er gratis at deltage og du bliver tilbudt kaffe/te og en hjemmebagt bolle i pausen.​




Sted

Kurset afholdes i "FoodLab" på Steno Diabetes Center Copenhagen.
Adresse: Borgmester Ib Juuls Vej 83, 2730 Herlev.
Se oversigtskort


Tilmelding

Du kan tilmelde dig kurset hos din behandler, eller kontakte kursuskoordinatoren:
Mandag, tirsdag og torsdag kl. 9.00-12.00 på tlf. 30912952.
Mail: sdc-kursuskoordinatorer@regionh.dk​

​Afbud

​​Hvis du mod forventning bliver forhindret i at deltage på kurset, er det vigtigt, at du melder afbud. Du kan ringe på tlf. 30 91 29 52 eller sende en e-mail til sdc-kursuskoordinatorer@regionh.dk .
Vi opfordrer til, at du senest melder afbud 2 dage før, så pladsen kan tilbydes en anden.​


Redaktør