Intensivt kursus i kulhydrattælling for sundhedsprofessionelle

​Kurset henvender sig til læger, sygeplejersker og diætister, som arbejder med behandling af personer med type 1-diabetes og har begrænset viden om kulhydrattælling.

​Kurset har til formål at øge deltagernes viden og forståelse for brugen af kulhydrattælling ved type 1-diabetes. Baggrund og evidens for kulhydrattælling vil kort blive gennemgået efterfulgt af en introduktion til henholdsvis basal kulhydrattælling med praktiske øvelser samt udvidet kulhydrattælling med 100- og 500-reglen. Kurset giver indsigt i patienternes udfordringer i forhold til at tælle kulhydrater og kursustilbuddene for personer med type 1-diabetes på SDCC.

Kursernes indhold

Kurset gennemgår nedenstående delemner:

  • Hvorfor tælle kulhydrater
  • Evidens for kulhydrattælling
  • Henvisningsprocedurer for patienter i Region Hovedstaden til kurser i kulhydrattælling
  • Introduktion til basal og udvidet kulhydrattælling
  • Identifikation af kulhydrater i maden. Gennemgang af apps, kulhydratlister og varedeklarationer
  • Øvelser baseret på at identificere kulhydrater
  • Øvelser baseret på at estimere kulhydratmængder gennem veje- og beregningsøvelser
  • 100- og 500-reglen samt øvelser med beregninger

Deltagerne forventes at:

  • Indgå aktivt i dialog med undervisere og de øvrige deltagere
  • Udføre praktiske opgaver med øvelser i FoodLab
  • Gennemføre en kort skriftlig evaluering af kurset

Undervisningsmetoder:

Teoretiske oplæg, gruppebaserede diskussioner og hands-on undervisning (øvelser) individuelt eller i gruppe.

Undervisere:

Klinisk diætist Anne Grynnerup Skouboe og klinisk ernæringsspecialist Sabine Schade Jacobsen.

Tid og sted

Kurset varer 2½ time og afholdes på Steno Diabetes Center Copenhagen, Bygning NSH i stueetagen, lokale FoodLab, Niels Steensens Vej 2-4, 2820 Gentofte.
Der er en deltagerbegrænsning på 12 personer.

Målgruppe

Læger, sygeplejersker og kliniske diætister, der arbejder indenfor behandling af personer med type 1 diabetes i et diabetesambulatorium på et hospital i Region Hovedstaden eller andre regioner i Danmark med ingen eller begrænset viden om kulhydrattælling.

Praktisk

Kurserne foregår på dansk og er gratis for alle.
Der vil blive serveret kaffe, te og frugt under kurset.

Kommende kurser og tilmelding

Der udbydes to hold i 2019 efter først til mølle princippet:

Forårskursus: Onsdag den 15. maj 2019 kl. 16.00-18.30
Tilmeldingsfrist: den 8. maj 2019
Tilmelding


Efterårskursus: Onsdag den 2. oktober 2019 kl. 16.00-18.30
Tilmeldingsfrist: den 25. september 2019
Tilmelding

Kontakt

Har du spørgsmål til kurset , er du velkommen til at skrive en e-mail til diætist Anne Grynnerup Skouboe

Redaktør