Kurset har til formål at øge deltagernes viden og forståelse for brugen af kulhydrattælling ved type 1-diabetes. Baggrund og evidens for kulhydrattælling vil kort blive gennemgået efterfulgt af en introduktion til henholdsvis basal kulhydrattælling med praktiske øvelser samt udvidet kulhydrattælling med 100- og 500-reglen. Kurset giver indsigt i patienternes udfordringer i forhold til at tælle kulhydrater og kursustilbuddene for personer med type 1-diabetes på SDCC.
Kursets indhold
Kurset gennemgår disse delemner:
- Hvorfor tælle kulhydrater
- Evidens for kulhydrattælling
- Henvisningsprocedurer for patienter i Region Hovedstaden til kurser i kulhydrattælling
- Introduktion til basal og udvidet kulhydrattælling
- Identifikation af kulhydrater i maden. Gennemgang af apps, kulhydratlister og varedeklarationer
- Øvelser baseret på at identificere kulhydrater
- Øvelser baseret på at estimere kulhydratmængder gennem veje- og beregningsøvelser
- 100- og 500-reglen samt øvelser med beregninger
Deltagerne forventes at:
- Indgå aktivt i dialog med undervisere og de øvrige deltagere
- Udføre praktiske opgaver med øvelser i FoodLab
- Gennemføre en kort skriftlig evaluering af kurset
Undervisningsmetoder:
Teoretiske oplæg, gruppebaserede diskussioner og hands-on undervisning (øvelser) individuelt eller i gruppe.
Undervisere:
Klinisk diætist Anne Grynnerup Skouboe og klinisk ernæringsspecialist Sabine Schade Jacobsen.
Tid og sted
Kurset varer 2½ time og afholdes på Steno Diabetes Center Copenhagen, Bygning NSH i stueetagen, lokale FoodLab, Niels Steensens Vej 2-4, 2820 Gentofte.
Der er en deltagerbegrænsning på 12 personer.
Målgruppe
Læger, sygeplejersker og kliniske diætister, der arbejder indenfor behandling af personer med type 1 diabetes i et diabetesambulatorium på et hospital i Region Hovedstaden eller andre regioner i Danmark med ingen eller begrænset viden om kulhydrattælling.
Praktisk
Kurserne foregår på dansk og er gratis for alle.
Der vil blive serveret kaffe, te og frugt under kurset.