MicroREx

​Vurdering af måling af mikrocirkulationen under tungen ved hjælp af GlycoCheck© metoden: Reproducerbarhed og undersøgelsesomstændigheder

​Glycocalyx er et beskyttende lag på indersiden af blodkarrene, der består af såkaldte glyko-proteiner. Tab af glycocalyx eller ændringer i dens sammensætning er et af de første skridt i udviklingen af skade på de små blodkar, og disse ændringer sker formodentligt inden egentlig skade på hjerte og nyrer hos diabetikere.

Indtil for nyligt har målinger af glycocalyx kun været muligt med invasive og tidskrævende metoder, men med et nyligt specialudviklet kamera og tilhørende software (GlycoCheck©), kan man nu foretage non-invasive målinger af glycocalyx i de helt små blodkar (kapillærer) under tungen.

Med GlycoCheck© udstyret kan man måle den såkaldte perfused boudary region (PBR), som er et mål for tykkelsen af glycocalyx, samt antallet af kapillærer med blodcirkulation – perfused capillary density (PCD). Jo større procentdel der har cirkulation, desto færre er der i reserve, hvilket tyder på øget risiko for komplikationer.

Formål

Der findes kun ganske få studier, som har undersøgt reproducerbarheden af målingerne med GlycoCheck© udstyret, og der findes ingen litteratur, der evaluerer indflydelsen af forskellige undersøgelses-forhold. Vores mål er derfor at undersøge dette.

Du kan være med, hvis

  • Du er rask og ikke tager nogen form for daglig medicin
  • Ryger mindst 10 cigaretter om dagen (i snit) og have gjort dette i mindst 1 år
  • Er mellem 18 og 75
  • Kan drikke en sort kop kaffe

Varighed

Deltagerne vil under to besøg få undersøgt deres mikrocirkulation.

  • På første undersøgelsesdag:
    vurderes forskellen på målinger foretaget af to forskellige undersøgere, forskellen på målinger foretaget på højre og venstre side af tungen samt effekten af rygning.
  • På anden besøgsdag:
    undersøges effekten af et kalorierigt måltid og effekten af at drikke en kop kaffe.

 Før alle målingerne bliver deltagerne tilfældigt opdelt i to grupper. Dette med henblik på at få henholdsvis målt af den ene eller den anden undersøger først, på den ene eller den anden side af tungen først, at ryge en cigaret eller ikke at ryge, at drikke/ikke drikke en kop kaffe samt at spise et kalorierigt måltid eller fortsat at faste.  

Redaktør