Afprøvning af en kunstig bugspytkirtel med insulin og glukagon til unge med type 1 diabetes

For personer med type 1 diabetes er det vigtigt at holde blodsukkeret så tæt på normalen som muligt for at undgå sendiabetiske komplikationer. Det kræver imidlertid en konstant ihærdig indsats af personen for at opnå blodsukkermålene. Selv med de mest avancerede behandlingsværktøjer – insulinpumpe og glukosesensor – opnår de færreste målet.  

Vi har udviklet en mekanisk kunstig bugspytkirtel der automatisk regulerer blodsukkeret for at opnå behandlingsmålene og for at reducere de daglige aktiviteter der er forbundet med opnå dem. Systemet har tidligere været afprøvet på voksne med type 1 diabetes.

Forsøget

Vi vil undersøge om vores kunstige bugspytkirtel ved brug af både insulin og glukagon (’dual-hormone’, to pumper) er mere effektivt og sikkert, end når systemet kun bruger insulin (’single-hormone’, én pumpe) til at regulere blodsukkeret. Forsøget foregår på Steno Diabetes Center Copenhagen og består af et screeningsbesøg og to 26-timers forsøgsdage. 

Du kan være med i forsøget, hvis du:

  • Er mellem 13 og 17 år
  • Har haft type 1 diabetes i minimum 2 år
  • Har været behandlet med insulinpumpe i minimum 12 måneder
  • Anvender en glukosesensor
  • Har et langtidsblodsukker på eller under 9,0% (75 mmol/mol)
  • Tæller kulhydrater
Herudover er der nogle flere kriterier, som skal være opfyldt for at deltage. Disse vil blive gennemgået på screeningsdagen. 

Hvis du vil vide mere

Kunne du tænke dig at vide mere om forsøget, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte den projektansvarlige læge, ph.d. Ajenthen G. Ranjan, på telefon 26196604 eller e-mail ajenthen.ranjan@regionh.dk.

Redaktør