Diaheart: Risikoen for hjertekarsygdom vurderet med ny hjerteskanning blandt personer med type 2 diabetes

​Formålet med dette studie er at se, om vi med en ny PET-skanning af hjertet kan identificere de personer med type 2 diabetes, der har størst risiko for at udvikle hjertekarsygdom. 

Risikoen for at udvikle hjertekarsygdom er generelt faldet gennem de sidste årtier, men dette fald i risiko er ikke set for personer med diabetes. Man kan have hjertekarsygdom uden at have symptomer på det, og det er særligt hyppigt for personer med diabetes.

Det er meget vigtigt at opdage hjertekarsygdom tidligt, da man herved har mulighed for at igangsætte behandling som kan modvirke forværring af hjertekarsygdom og forebygge symptomer.

Man har udviklet en ny type skanning (hjerte-PET) som på ca. en halv time kan vise forkalkninger i kranspulsårerne, blodgennemstrømningen i selve hjertemuskulaturen og hjertets evne til at trække sig sammen, også kaldet hjertets pumpefunktion.

Formål

Formålet med dette studie er at se om vi med en ny PET-skanning af hjertet kan identificere de personer med type 2 diabetes der har størst risiko for at udvikle hjertekarsygdom. 

I studiet, inkluderes 900 personer uden kendt hjertekarsygdom, men med type 2 diabetes og med en alder mellem 40 og 85 år. Alle deltagere vil blive undersøgt med en hjerte PET -scanning. 

Hvad er det, som skal undersøges?

Vores formål er at identificere de personer med type 2 diabetes der har størst risiko for at udvikle hjertekarsygdom, vurderet med en ny hjerteskanning.

Du kan deltage, hvis

  • Du har type 2 diabetes
  • Du er mellem 40 og 85 år
  • Du ikke tidligere har haft en blodprop i hjertet eller i hovedet
  • Du ikke har astma

Design og metode

Projektet indebærer 2 besøg: 1 besøg på Steno Diabetes Center Copenhagen og 1 besøg på Rigshospitalet. Hvert besøg varer ca. 1 time.

  • Ved det første besøg: undersøges det, om du opfylder betingelserne for at deltage i projektet. Du vil blive spurgt om din sygehistorie, samt hvilken medicin du tager. Desuden får du taget blodprøver, målt blodtryk og der tages hjertekardiogram

  • Ved 2. besøg: skal du have foretaget en (PET)-skanning af hjertet på Rigshospitalet.

Varighed

Inklusion af deltagere i studiet forventes at vare fra januar 2020 til december 2023


Redaktør