Ismo Mattila

​Forsker, analytisk kemiker
Systemmedicinsk Forskning

Kontakt

E-mail:ismo.matias.mattila@regionh.dk
Tlf. 30 91 33 43


Forskningsområde

Jeg analyserer biologiske prøver med massespektrometriske metoder, aktuelt ved hjælp af UHPLC-QTOF til analyse af lipidomics-prøver.
Jeg analyserer også ’untargeted global metabolomics’-prøver ved hjælp af et GC×GC-TOF-instrument.

Aktuelle projekter

GALAXY

GALAXY-projektet er et samarbejde mellem flere europæiske institutioner og indebærer integreret system-modellering af multi-omics data i kombination med klinisk data, formålet er at opnå en bedre forståelse af alkoholisk leverfibrose og at udvikle diagnostiske, forebyggelses- samt behandlingsprogrammer.
Læs mere på projektets hjemmeside

MicrobLiver

Metabolitter genereret af menneskets tarmmikrobiota transporteres via portalvenen direkte til leveren og spiller en mulig rolle i udviklingen af en række leversygdomme. Med tilgang til et stort antal patienter vil der i projektet udføres et bredt screeningsarbejde af mikrobiotaen og af værtens lever og blod. Det er målet at opstille modeller, som beskriver tarmmikrobiom-portal vene-lever-”aksen”, og at identificere biomarkører til forebyggelse og behandling af metaboliske leversygdomme.

Innodia

Formålet med INNODIA er bl.a. at forbedre prædiktion og forebyggelse af type 1 diabetes og følgesygdomme, ved hjælp af nye værktøjer, f.eks. biomarkører, sygdomsmodeller og paradigmer for kliniske trials. Disse værktøjer vil bidrage til forståelsen af denne komplekse sygdom på det cellulære og molekylære niveau - og hermed bidrage til den fremtidige behandling af type 1 diabetes patienter.
Læs mere på projektets hjemmeside

 

RHAPSODY - ”Risk Assessment and ProgreSsiOn of Diabetes”

RHAPSODY-konsortiets formål er identificere, beskrive og validere biomarkører, der kan bruges til tidlig opsporing eller behandling af diabetes. Projektets resultater skal bl.a. bruges til at designe kliniske trials og etablere regulatoriske tiltag ifm. nye strategier til forebyggelse og behandling af diabetes.
Læs mere på projektets hjemmeside

 

PROTON – “PeRsOnalising Treatment Of diabetic Nephropathy”

Diabetes er ofte forbundet med nedsat nyrefunktion, en komplikation som kan udvikle sig til nyresvigt, og hvortil ingen effektiv behandling findes. I et internationalt samarbejde udføres state-of-the-art screening af en lang række biologiske markører i blod, urin og tarmflora i patienter med nedsat nyrefunktion. Ved at sammenstille disse med raske i store internationale databaser vil det være muligt at forudsige og evaluere sygdomsrisici på en personlig basis og dermed tillade en langt mere målrettet og personlig behandling, sandsynligvis med hidtil uset effektivitet.

 

Redaktør