TODDIII

I dette studie vil vi undersøge om tenotomier sammen med aflastning er bedre end aflastning alene, til forebyggelse af sår associeret med hammer-, klo- og kølletæer hos patienter med diabetes.

Det estimeres at der fortages en amputation, over ankel niveau, hver 30 sekund på verdens basis, og at 85% af alle amputationer er forudgået af et diabetisk fodsår. Vi ved at 25% af alle med diabetes udvikler et fodsår i deres levetid, og at diabetiske fodsår er tæt forbundet med nedsat livskvalitet, levetid og en øget økonomisk omkostning for samfundet. Årsagen til patienter med diabetes udvikler sår har flere faktorer, herunder neuropati (nervebetændelse) og nedsat perfussion (blodomløb) i benene. Neuropati menes at være årsag til at patienter med diabetes har en øget tendens til at få foddeformiteter, og tre af de mest almindelige er hammer-, klo og kølletæer. Hammer-, klo- og kølletæer er blevet forbundet med udviklingen af sår hos patienter med diabetes, og deformiteterne er fundet i op til 46% af alle patienter med diabetes.

Studiet bygger videre på et retrospektivt studie, som undersøgte effekten af en operation for hammer-, klo- og kølletæer, hos patienter med diabetes og forstadier til sår associeret med de nævnte fodforandringer. Den undersøgte operation er en minimalt invasiv operation, i form af tenotomi (overskæring) af bøje senerne til tæerne, fortaget med en nål. I det retrospektive studie så vi lovende resultater med få nye sår og bivirkninger til operationen.

 I TODDIII vil vi via en randomiseret undersøgelse sammenligne tenotomi og standard behandling, med standard behandling alene. Der måles på dannelsen af nye sår samt bivirkninger til operationen. Projektdeltagere skal have diabetes, samt hammer-, klo- eller kølletæer, og forstadier (hud- og negleforandringer) til sår associeret med de nævnte deformiteter. Behandlingen af hammer-, klo og kølletæer hos patienter med diabetes, består af to dele:
  • aflastning i form af specielt fodtøj, indlæg, silikone aflastninger etc.
  •  tenotomier. 


Samarbejdspartnere

Videncenter for Sårheling Bispebjerg Hospital
Hospitalerne I Nordsjælland Hillerød HospitalRedaktør