The EMPASEMA study

​Effekt af behandling med Empagliflozin og Semaglutid på nyrefunktionen hos personer med type 2-diabetes og nyrekomplikation. 

Personer med diabetes har en stor risiko for følgesygdomme som påvirker hjertet, øjnene, karrene, nerverne og nyrerne sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Semaglutid og empagliflozin enkeltvist bruges til at sænke blodsukkeret hos personer med type 2-diabetes, men har også vist sig at have gavnlig effekt på forebyggelse af komplikationer relateret til hjertet og nyrerne. Tidligere videnskabelige forsøg har vist, at man kunne vise en bedre effekt på blodsukkeret ved kombineret tillægsbehandling med semaglutid og empagliflozin, men om der er en bedre nyrebeskyttende effekt er ukendt.  

​I et randomiseret, dobbeltblindet, placebo-kontrolleret studie, vil vi undersøge effekten af behandling med semaglutid 1,34 mg/ml kombineret med empagliflozin 25 mg hos personer med type 2 diabetes og albuminuri. Enkeltvist bruges empagliflozin og semaglutid til behandling af diabetes og forebyggelse af nyrekomplikationer.

I dette studie vil vi undersøge om kombinationen af præparaterne kan bremse udviklingen af diabetisk nyresygdom yderligere. Vi vil undersøge 80 personer med type 2 diabetes og albuminuri, som de første 26 uger af studiet får empagliflozin 25 mg.  Herefter bliver deltagerne randomiseret til semaglutid eller placebo, samtidigt med at behandlingen med empagliflozin 25 mg fortsætter.  Det primære endepunkt er forskel i albuminuri fra randomisering til uge 52, som bliver målt i morgenurinen. 

Formål

Forsøget har til formål at undersøge om kombinationen af tillægsbehandling med semaglutid og empagliflozin kan forbedre den nyrebeskyttende effekt yderligere. Desuden vil vi undersøge, om blodsukkeret falder yderligere ved at kombinere behandlingen med semaglutid frem for kun at behandle med empagliflozin. 

Samarbejdspartnere 

Novo Nordisk A/S

Redaktør