Oftest stillede spørgsmål til øjensygeplejersken

​Øjensygeplejerskerne får ofte spørgsmål relateret til øjne. Disse spørgsmål og svaret på dem er samlet på denne side.

Mine øjne klør, hvad kan det skyldes?

Vi anbefaler, at du bliver tjekket hos en praktiserende øjenlæge for evt. allergi.

Mine øjne svier og/ eller løber i vand, hvad kan jeg gøre?

Vi anbefaler, at du bliver tjekket hos en praktiserende øjenlæge for evt tørre øjne.

Mine øjne klister, har jeg øjenbetændelse?

Slimhinden på øjenæblets overflade og øjenlågenes inderside kan blive betændt. Slimhindebetændelse er en hyppigt forekommer betændelse hos både børn og voksne. Den kan være smitsom, allergisk betinget eller være forårsaget af mikroorganismer som virus og bakterier.

Mine øjne klistrer kun om morgenen, hvad kan det skyldes?

Fra øjenkrogen udskilles et fedt, klæbrigt sekret, som har til formål at opsamle støv, pollen og lignende. Denne proces sker mens du sover og samles i en søvnklat inderst i øjnene.

Mine øjne løber i vand. Hvordan får jeg det stoppet?

Det afhænger af årsagen. Det kan skyldes øjenbetændelse eller irritation af slimhinden på indersiden af øjenlågene. Det kan også være, at tårekanalen er tilstoppet. Vi anbefaler, at du bliver tjekket hos din læge/øjenlæge.

Det hvide i mit øje er helt rødt. Har jeg fået en diabetisk blødning?

Nej, det er en blødning, der opstår ved brist af et lille blodkar i det hvide i øjnene og kan ses hos alle mennesker. Det kan skyldes kraftig brug af bugpressen ved toiletbesøg eller kraftigt hoste-eller nyseanfald. Vi anbefaler kontrol af blodtrykket. Blødningen går væk af sig selv i løbet af ca. to uger.

Jeg trænger til nye briller. Er der noget jeg skal være særlig opmærksom på?

Dit blodglukose skal være stabilt i perioden op til optikerbesøg. Det vil sige mellem 7 — 10 mmol/l i to uger. Desuden anbefaler vi, at du måler blodglukose lige før optikerbesøg. Store svingninger i blodglukose kan give sløret syn. Ved høj blodglukose har man tendens til at blive nærsynet. Bliver din nye brille udmålt ved enten høj eller lav blodglukose, kan du derfor risikere at få en forkert brillestyrke.

Jeg har sløret syn engang imellem?

Svingninger i blodglukose kan medføre forbigående brydningsændringer i øjet. Ved abnorm blodglukose kan det være svært at fokusere, og disse ændringer kan opleves over dage til uger. Ved høj blodglukose har man tendens til at blive nærsynet, og ved lav blodglukose til at blive langsynet.

Jeg ser generelt dårligere jo ældre jeg bliver?

Man skal lægge mærke til, at læsesynet forringes med alderen. Det er ikke usædvanligt, at man allerede fra 40 års alderen har behov for læsebrille.

Jeg ser sorte pletter i synsfeltet, der bevæger sig som små fluer?

Øjets glaslegeme indeholder altid små uklarheder, som man selv kan se under visse omstændigheder. For at se uklarhederne, skal man flytte blikket, for dernæst at holde det fast rettet i en bestemt retning. Man vil så se uklarhederne flyde langsomt på plads, for derefter at forsvinde ud af syne. Uklarhederne kaldes falske fluer, flyvende myg eller mouches volantes (fransk). De ses bedst i stærkt lys på en strukturløs baggrund, fx op mod en blå himmel på en solrig dag, og med et øje ad gangen. Hvis man pludseligt får mange flere falske fluer kombineret med lysglimt kan det være tegn på nethindeløsning, hvorfor man bør søge øjenlæge.


Redaktør