Diabetisk øjensygdom

​Uanset hvilken type diabetes du har vil der, efter år med diabetes, opstå skader på blodårer og nerver, blandt andet i øjets nethinde. Ved forebyggende undersøgelse i øjenklinik eller hos øjenlæge samt evt. rettidig behandling, kan synstruende forandringer forhindres.

Forebyggelse

Fotografering i øjenklinik af øjets nethinde kan give oplysninger om forandringer relateret til diabetes. Det er vigtigt at disse forandringer konstateres så tidligt som muligt for at kunne tilbyde behandling.

Regelmæssig fotografering betyder, at der er et godt grundlag for at sammenligne, hvordan øjets nethinde har det og udvikling af evt. forandringer. Det kan medvirke til at du kan bevare synet til blandt andet læsning, tv og bilkørsel.

Det vigtigste, og eneste, du selv kan gøre for at mindske risikoen for forandringer, er at tilstræbe at så lavt blodtryk som muligt og et så stabilt blodsukkerniveau som muligt i samarbejde med din behandler.    

Symptomer

Desværre er de diabetiske forandringer i øjnene lumske. Du mærker ikke selv, at der er noget galt, før forandringerne er så fremskredne, at de kan kræve behandling. Først på det tidspunkt vil du mærke sløret og nedsat syn, eller en skygge i synsfeltet. Det kan være på det ene eller begge øjne.

Der er 3 typer af forandringer

1. De fleste udvikler en mild form for nethindeforandringer efter 10-12 år med diabetes. Jo bedre blodglukoseregulation, jo færre forandringer. Disse små udposninger og små blodudtrædninger er ikke synstruende og forsvinder af sig selv, hvis du strammer op på blodglukoseregulationen. Dog må det ikke ske for hurtigt. Tal med din behandler.

2. Hævelse omkring synscentrum skyldes utætte blodkar, så blod, proteiner og væske kan sive ud i vævet. Ubehandlet kan dette påvirke læsesynet.

3. Når nethinden har nedsat blod-og iltforsyning, er der risiko for at den med tiden danner nye og mere skrøbelige kar. Disse kan briste, så du får en blødning i det indre øje.

Behandling

Er læsesynet truet på grund af hævelse, kan en forholdsvis ny behandling med indsprøjtninger bevare synet. Endda nogen gange forbedre det.

Formålet med laserbehandling er, at nethindens behov for ilt nedsættes, så nethinden ikke længere danner nye skrøbelige blodkar.

Får du gentagne blødninger med evt. bindevævsdannelse, kan det blive nødvendigt med operation. Heldigvis er antallet af disse operationer faldet markant, eftersom laserbehandling givet i tide, er en meget effektiv behandling til behandling til de nye blodkar.

Redaktør