Grovbrød med byg og havreflager

​Opskriften er til 2 brød eller 25 boller.

Tilberedningstid 30 min (eksklusiv 1½ time hævetid og 20-45 min bagetid)Sværhedsgrad Middel  

Hvad skal du bruge?

6 dl vand
1½ dl (75 g) bygflager
2 dl syrnet mælkeprodukt 0,5 %
50 g gær
1 tsk. groft salt
2 dl (70 g) havregryn
1 dl (60 g) grahamsmel
4 dl (240 g)hvedemel
½ dl hørfrø
½ dl solsikkekerner
½ dl sesamfrø

Sådan gør du

  1. Kog bygflager i vandet i ca. 5 min og afkøles til 37˚C (smid ikke kogevandet ud)
  2. Udrør yoghurt og gær i kogevandet og tilsæt de kogte bygflager
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen på maskine i 5 min. ved middelhastighed Sørg for, at dejen er klistret (kom evt. lidt mere vand i dejen), da havregryn og grahamsmel suger væske under hævningen
  4. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse eller ca. 1 time
  5. Slå dejen ned og form 2 brød eller ca. 25 boller
  6. Lad brød eller boller hæve til dobbelt størrelse
  7. Bag brød eller boller midt i ovnen ved 200 C i ca. 20 min og brødet i ca. 45 min

Forslag til tilbehør

Bollerne kan serveres med sukkerreduceret rabarber-, jordbær- og hindbærmarmelade eller sukkerreduceret stikkelsbærmarmelade

Tips & idéer

Frys bollerne ned, mens de endnu er lune og tag dem op efterhånden, som de skal bruges, da vil de bevare smag og konsistens af friskbagt brød

Næringsindhold pr. 100 g brød 

Energi 788 kJ (188 Kcal)
Kulhydrater 30 g
Fedt 5,4 g
Protein 6,5 g
Kostfibre 3,6 g

Næringsindhold pr. stk. bolle

394 kJ  (94 Kcal)
Kulhydrater 15 g
Fedt2,7 g
Protein3,2 g
Kostfibre 1,8 g


Redaktør