Tilberedningstid 30 min (eksklusiv 1 døgns samlet hævetid og 75 min bagetid)
Tilføj 3 ekstra døgn til tilberedningstiden, hvis surdej skal opstartes
Sværhedsgrad Middel
Hvad skal du bruge?
1. dag
1 portion surdej
1,5 liter vand
11 dl (750 g) skårne rugkerner
2,5 dl (150 g) hvedemel
3 dl (200 g) rugmel
6 dl (400 g) kerner (hørfrø, solsikke, sesamfrø)
4-5 spsk. salt
2. dag
½ liter lunken vand
1 kg groft rugmel
Til opstart af surdej
3 dl rugmel
1 dl kærnemælk
2 dl vand
1 tsk. Salt
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne som er nævnt under 1. dag og stil blandingen tildækket i 12-24 timer ved stuetemperatur
- Tilsæt vand og rugmel 2. dag
- Tag en portion surdej fra til næste bagning og stil på køl
- Fyld dejen i 3 forme a`1,5 liter
- Lad dejen hæve tildækket i 3-4 timer
- Sæt rugbrødene i en kold ovn i ca. 75 min ved 200 C
Til opstart af surdej
Rør ingredienserne sammen
Tildæk med tallerken eller folie og lad dejen hvile i 3 døgn ved stuetemperatur
Hvis processen skal gå lidt hurtigere, kan der tilsættes gær på størrelse med en ært.
Inspiration til andre retter med surdej
Surdejsbrød/boller, surdejshævet grahamsbrød
Næringsindhold pr. 100 g bagt brød
Energi 993 kJ (237 Kcal)
Kulhydrater 43 g
Fedt 6 g&
Protein 7 g
Kostfibre 8,5 g