Glutenfri rugbrød

Tilberedningstid Fordej 8-10 timer, riskogning mm. 60 min, hævetid 8 timer, bagning 1 time
Sværhedsgrad Svær
 

Hvad skal du bruge?

Dag 1 (fordej)
1 portion surdej på rismel – se opskrift her på Stenos hjemmeside

4 dl lunkent vand
300 g fuldkornsrismel

Dag 2 (brøddej)
100 g fuldkornsris – skal koges med 2½ dl vand
Fordejen fra 1. dag
5 dl lunkent vand
2 spsk. rapsolie
125 g revet gulerod
100 g hirseflager
50 g risflager
25 g carob
100 g solsikkefrø
100 g hørfrø
150 g boghvedemel
150 g majsmel eller kartoffelmel
100 g fuldkornsrismel
1 spsk. salt

Sådan gør du

Dag 1 (fordej)
1. Rør surdejen sammen med vand og rismel
2. Lad denne fordej stå løst tildækket på køkkenbordet til næste dag (8-10 timer)

Dag 2 (rugbrødsdej)
1. Kog risene ca. 45 min under låg i 2½ dl vand
2. Afkøl de kogte ris
3. Rør fordejen fra dag 1 let sammen og tag 300-350 g dej fra til næste gang du skal bage
4. Hæld resten af fordejen, de kogte afkølede ris, 5 dl lunkent vand, olie og revet gulerod i en rørebeholder
5. Bland alle de tørre ingredienser - hirseflager, risflager, carob, solsikkefrø, hørfrø, boghvedemel, majsmel, rismel og salt i en anden skål
6. Sæt beholderen på røremaskinen og start den
7. Tilsæt de tørre ingredienser lidt efter lidt og rør dejen i 10 min
8. Hæld dejen i en stor bagepapirbeklædt rugbrødsform
9. Glat dejen med bagsiden af en våd ske eller en våd dejskraber
10. Læg et fugtigt viskestykke over og lad brød hæve 8 timer på et lunt sted
11. Sæt et stegetermometer i brødet og bag det ved 200 ° i ca. 1 time - kernetemperaturen skal være 98°

Tips & idéer

Opbevar de ca. 300 g surdej (som tages fra) i køleskab. Du skal således ikke lave ny surdej hver gang du vil bage, men blot starte fra dag 1 i denne opskrift.

Du opnår det bedste resultat med en røremaskine, men brødet kan også røres ved hjælp af en håndmikser med kraftig motor og dejkroge.
Du kan erstatte revet gulerod med revet rødbede.

Carob fremstilles af fintmalede, ristede johannesbrødsfrugter og giver brødet den helt rigtige ”rugbrødsfarve” - købes i helsekostbutikker.

Næringsindhold pr. skive 

Energi 695 kJ (165 Kcal)
Kulhydrater 27 g
Fedt 5 g
Protein 4 g
Kostfibre 1,7 g

Redaktør