Lev sundt og bæredygtigt

​Du kan bidrage til både større bæredygtighed og din egen sundhed ved at vælge, hvad du spiser og undlader at spise. Tænk også over, hvordan du køber ind og laver mad.

Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du kan spare på energien, reducere madspild og vælge fødevarer, der passer til din pengepung og sundhed.

  • Vælg grøntsager, frugt og bær efter årstiden, og køb gerne lokalt producerede varer
  • Kend dine leverandører af fødevarer
  • Tilpas portionsstørrelserne
  • Brug rester næste dag i stedet for at smide mad ud
  • Er du overvægtig, så spis mindre portioner og færre kalorier
  • Vælg proteiner fra planteriget, fx kornprodukter, quinoa, ris, ærter, majs, tørrede bønner, kikærter, linser, sojaprodukter og nødder. Begræns proteiner fra dyreriget, fx okse- og svinekød
  • Spar energi på opvarmning af vand
    Opvarm kogevand i elkedlen, brug låg på gryden, begræns brugen af vand, når du koger pasta/ris, og damp grøntsagerne
  • Brug kyllingeskrog og afpuds sammen med lidt trætte grøntsager til suppe/fond.
  • Udnyt ovnen - en varmluft ovn kan have flere plader i ad gangen.
  • Lav madplaner – og køb ind til flere dage ad gangen.
  • Tag cyklen frem for bilen, når du køber ind – gør det til en fælles ugentlig familieudflugt.
  • Gør alle i familien ansvarlige i køkkenet, så børnene lærer at lave mad.
  • Prioriter at mødes ved middagsbordet.


Redaktør