Generelle spørgsmål om diabetes

​Vi har samlet nogle af de spørgsmål, som vi ofte bliver i stillet i klinikken. Herunder ser du vores svar.

Jeg skal have briller, hvad skal jeg være opmærksom på?

Du skal være i en stabil periode med din blodglukose, når du skal have briller. Hvis du er ved at regulere blodglukose ned, skal du vente, til du er reguleret ned, fordi det påvirker dit syn. Køb evt. en billig læsebrille i mellemtiden.

Jeg skal på ferie, hvad skal jeg være opmærksom på?

Du kan holde ferie som du ønsker det og rejse, hvorhen du vil, så længe du planlægger din rejse. Ved at planlægge rejsen kan du forhindre kedelige hændelser undervejs. Læs mere under På ferie med diabetes.

Hvordan kommer jeg i kontakt med SDCC, når jeg er på ferie?

SDCC har en sygeplejerådgivning, som du kan ringe til 24 timer i døgnet på tlf. 39 68 08 00.

Jeg har feber, hvordan påvirker det min insulinbehandling?

Når du har feber, øges din forbrænding af glukose, og du har brug for mere insulin. Som tommelfingerregel skal du øge din insulindosis med 25 % pr. grad.

• 25 % mere ved 38 grader
• 50 % mere ved 39 grader
• 75 % mere ved 40 grader

Du er velkommen til at drøfte feber og sygdom med sygeplejerådgivningen.

Jeg har fået en rift på foden, hvad gør jeg?

Hvis du har god følesans i fødderne, skal du blot vaske såret godt, sætte et plaster på såret og holde øje med rødme, varme og hævelse, som er tegn på infektion. Hvis du generelt har problemer med fodsår og har dårligt blodomløb og dårlig følesans i fødderne, skal du STRAKS kontakte SDCC's fodklinik.

Jeg skal købe nye sko, hvad gør jeg?

Du skal købe sko, der ikke trykker, og som har en god pasform med god plads til tæerne. Du kan læse mere under Pas på fødderne om brug af en skabelon, når du køber nye sko. Drop de højhælede som hverdagssko!

Hvordan kommer jeg i gang med kulhydrattælling?

Vil du i gang med kulhydrattælling, så tal med en klinisk diætist.

Jeg vil gerne i gang med en sport. Er der noget, som er særligt godt for mig?

Vælg noget, du har lyst til, og som din krop kan holde til i forhold til knæ og ryg. Byg det langsomt op. Sæt ikke barren for højt i første omgang.

Jeg skal på 3 måneders backpacker-ferie. Hvordan opbevarer jeg min insulin?

Du skal have køletasker med, så insulinen kan opbevares køligt. Det er en god ide at fordele den medbragte insulin i din egen bagage og i dine medrejsendes bagage. Hvis du skulle miste din bagage eller komme til at sætte den i solen, har du ikke mistet hele din beholdning. Du kan ikke se på insulinen, om den har taget skade af for meget varme eller kulde. Oplever du, at blodglukosen pludselig stiger uden andre forklaringer, så prøv med en pen fra en pakke, som du er sikker på ikke er skadet af varme eller kulde.

Hvor på kroppen er det bedst at tage sin insulin?

Det afhænger af krop og kultur. I Danmark anbefaler vi mave, lår og baller. Insulin-analoger kan du tage de fleste steder på kroppen. Langsomt virkende human insulin anbefaler man, at du tager i låret, for her optages det langsomst. Mange er vant til at tage hurtigtvirkende insulin i maven, men er du til fest og har den fine tætsiddende kjole på, kan du tage din insulin diskret i låret – også gennem en nylonstrømpe.

Hvordan undgår jeg komplikationer?

Det er et bredt spørgsmål. Grundlæggende handler det om at være velreguleret og at have en sund livsstil. Følgesygdomme er dog også arveligt betinget, så du kan godt være uheldig at få dem, selvom du har håndteret din diabetes på den bedste måde. Sørg for at gå til forebyggende kontrol og bliv screenet for følgesygdomme ca. hvert andet år.

Jeg skal til fest og drikke alkohol, hvordan forbereder jeg mig?

Alkohol sænker blodglukose, fordi leveren ikke frigiver så meget glukose fra sit depot, så længe den forbrænder alkohol. Derfor skal du sørge for at få kulhydrat sammen med alkohol ved festen. Drik sodavand med sukker, hvis du skal have drinks. Hver opmærksom på, at øl har den virkning, at blodglukose først stiger, fordi der er en del kulhydrater i øl, men derefter falder pga. alkoholen. Mål blodglukose i løbet af aftenen, og når du kommer hjem og går i seng. Gå ikke i seng med et blodglukose under 8. Spis evt. en rugbrødsmad eller juster din insulin ned for natten for at undgå lavt blodglukose. Husk at sex også kan få blodglukose til at falde, så natmad kan være en rigtig god idé!

Hvad sker der med blodglukose, når jeg er stresset?

Blodglukose kan faktisk både stige og falde ved akut stress. Men det hyppigste er, at din blodglukose stiger, fordi kroppen bl.a. frigiver hormonet kortison, som får blodglukose til at stige. Hvis du er i en længerevarende psykisk belastet periode i dit liv, kan det påvirke blodglukose til at ligge på et højt niveau, og du vil have brug for mere medicinsk behandling. Når du får det bedre igen, vil du opleve, at blodglukose falder ligesom dit behov for medicinsk behandling.

Jeg kunne godt tænke mig at tabe mig lidt, kan jeg få Victoza?

Produktet kan ikke ordineres mod vægttab alene. Men hvis du har type 2 diabetes og er overvægtig, er du i målgruppen for at få Victoza. Tal med din behandler.

Jeg har problemer med impotens. Hvad gør jeg?

Vi kan udrede og ordinere medicin mod impotens, så det er absolut noget, du skal tale med din behandler om.

Jeg har problemer med paradentose. Har det noget med min diabetes at gøre?

Ja, det er meget vigtigt, at du har en god mundhygiejne og forebygger udvikling af paradentose. Paradentose påvirker dit blodglukoseniveau og vice versa. Det er derfor en god ide at gå til tandlægen jævnligt for at få vejledning i god mundhygiejne og få behandlet et evt. problem med paradentose.

Jeg sover dårligt om natten, har det noget med min diabetes at gøre?

Søvn kan påvirkes af mange ting. Hvis det er diabetesrelateret, kan det være pga. lav blodglukose om natten, men det kan også være søvnapnø, som ikke er ualmindeligt blandt patienter med type 2 diabetes. I begge tilfælde kan der gøres noget ved problemet, så tal med din behandler om det.

Redaktør