Hvad er diabetes?

Diabetes er en kronisk sygdom, hvor sukkerindholdet i blodet er højere end normalt. Det høje sukkerindhold skyldes enten mangel på insulin, nedsat evne til at udnytte det eller en kombination. Insulin er nødvendigt for, at sukker kan komme ind i kroppens celler og blive omsat til energi.

Hvad er symptomerne på diabetes?

De klassiske symptomer på diabetes er tørst, øget vandladning, vægttab, træthed og svampeinfektioner i skridtet. Diabetes er forbundet med langtidskomplikationer pga. skade på øjne, nyrerne, nerver, hjerte og blodkar (Kilde: World Health Organization).

Der findes to hovedgrupper af diabetes – type 1 og type 2, som er to forskellige sygdomme.

Type 1-diabetes:

Ved type 1-diabetes danner kroppen ikke mere insulin eller betydeligt nedsatte mængder, fordi immunforsvaret dræber de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin.

Type 1-diabetes bliver ofte diagnosticeret i barn- eller ungdommen, men kan også opstå senere i livet. Hvad der udløser type 1-diabetes vides ikke med sikkerhed.  Det er derfor ikke muligt at forebygge eller helbrede type 1-diabetes.

Behandlingen består af insulin resten af livet. Insulin kan gives enten ved flere daglige injektioner eller via en insulinpumpe.

Type 2-diabetes:

Ved type 2-diabetes er kroppens evne til at optage insulin nedsat og/eller den producerer ikke nok insulin i forhold til, hvad kroppen har brug for.

Type 2-diabetes rammer primært voksne både yngre og ældre. Sygdommen kan være arvelig, men i mange tilfælde skyldes det en usund levestil med overvægt/fedme, usunde madvaner og mangel på fysisk aktivitet.

Type 2-diabetes behandles med ændring af livsstil (diæt og øget fysisk aktivitet) og medicin (tabletter og/eller injektioner med insulin).  


 

Redaktør