Test din risiko for type 2-diabetes

​Din livsstil spiller en stor rolle for om du udvikler type 2-diabetes. Arvelighed har også en betydning. Har du nære familiemedlemmer (forælder, søskende eller børn) eller har du tidligere haft graviditetsdiabetes, er din risiko for at udvikle diabetes større.

Har du nære familiemedlemmer med type 2-diabetes, eller har du tidligere haft graviditetsdiabetes, er det et forhold, som du ikke kan ændre på. Med en sund livsstil kan du til gengæld påvirke udviklingen af type 2-diabetes, især hvis du passer på ikke at blive overvægtig.

Både livsstil og arvelighed indgår i disse to tests, som er udviklet af forskere inden for diabetes. Tag testen på Diabetesforeningens hjemmeside.
Ved at besvare nogle få spørgsmål får du en pejling på, om du er i risiko for at udvikle diabetes senere i livet.

Test om du måske har fået type 2-diabetes uden at vide det?

Ved at besvare syv spørgsmål får du en pejling på, om du bør undersøges nærmere med en blodprøve. Tag testen på Netdoktors hjemmeside.

Udskyd udviklingen med en sund livsstil

Det er ikke muligt at forudse, om du helt undgår sygdommen, hvis du er arveligt disponeret. Men du kan udskyde udviklingen af symptomer og diabetes ved at vælge en sund livsstil med regelmæssig motion og normal vægt.

Du kan:

  • Spise sundt og ikke for meget
  • Undgå overvægt og især fedt på maven
  • Hvis du er overvægtig, prøve at tabe dig, få hjælp til at få lagt en plan for et vægttab
  • Dyrk regelmæssig motion
  • Hvis du ryger, så stop

Med regelmæssig motion og rygestop opnår du at insulinfølsomheden i musklerne øges. Det betyder at insulinet virker bedre og dermed sænkes blodglukose.

 

Redaktør