Behandling med insulinpumpe

​Når du bruger insulinpumpe, og gør det korrekt, kan du skære toppen af de høje og
bunden af de lave blodglukoser. Derved opnår du mere stabile blodglukoseværdier.

​Hvad er en insulinpumpe?

En insulinpumpe tilfører hurtigvirkende insulin døgnet rundt. Den er koblet til en tynd plastikslange i den ene ende og i den anden påsættes en kanyle, som sættes ind i huden, typisk på maven. Pumpen kan programmeres til at give præcis den mængde insulin, som der er behov for hos personen, som har pumpen.


De væsentligste årsager til at starte behandling med insulinpumpe

  • Du har store svingninger i dit blodglukose, og du har i samarbejde med din behandler forsøgt at gøre noget ved det, men uden held.
  • Du har stigende blodglukose i morgentimerne, trods det at du i samarbejde med din behandler har forsøgt at justere i insulindosis.
  • Du har manglende evne til at mærke lavt blodglukose.


Hvordan fungerer pumpen?

Pumpen er på størrelse med en lille mobiltelefon, er batteridrevet og computerstyret. Pumpen indeholder disse funktioner:

1. Basaldosis –dækker kroppens basale insulinbehov
Den uafbrudte tilførsel af insulin gennem hele døgnet, kaldes basaldosis. Basaldosis tager sig af kroppens behov for insulin, som cellerne skal bruge for at kunne fungere.

2. Midlertidig basaldosis – når du er fysisk aktiv eller syg
I situationer hvor du får lavt eller forhøjet blodglukose har pumpen en funktion Midlertidig basaldosis der kan justere din basaldosis med op til 20 %. Det kan være en hjælp, når du dyrker sport eller på anden måde er fysisk aktivitet, eller når du er syg, og blodglukose stiger.

3. Bolusguiden – hjælper med udregne din bolus
Bolusguiden er er program i pumpen, der kan hjælpe dig til at dosere en mere præcis mængde insulin til dit måltid, end en pen gør. Det forudsætter den kender

  • dine præcise tal for kulhydratforhold
    (hvor meget kulhydrat, der hos dig svarer til 1 IE insulin)
  • insulinfølsomhed
    (hvor meget dit blodglukose cirka falder, når du tager 1 IE insulin)
  • hvor mange timer den hurtigvirkende insulin virker (oftest 4 timer).

Redaktør