Behandling af type 2-diabetes

​Du kan nedbringe et forhøjet blodglukose, hvis du ændrer dit livsstil på en række væsentlige områder. Hvis det ikke er tilstrækkeligt til at opnå en tilfredsstillende resultat, kan du sideløbende med få medicin, så din krop kommer i balance.

Det primære mål i behandlingen af type 2 diabetes er at opnå et tilfredsstillende blodglukose så tæt på normalt som muligt Første skridt i behandlingen er ændring af din livsstil.

Du skal have fokus på

 • Din vægt - og tabe dig, hvis du overvægtig.
  Et vægttab er den vigtigste behandling af type 2 diabetes.
 • Din mad - mængder/portionsstørrelser, og hvad du spiser
  Maden du skal spise er ikke meget anderledes end den, som anbefales til alle. Du skal fokusere på, hvordan du sammensætter dine måltider med fordelingen af kulhydrater, fedt og proteiner, og mængden af mad du spiser.
 • Din motion - motion nedsætter din blodglukose.
  Motion kan også hjælpe med at fastholde et vægttab og forebygge udvikling af følgesygdomme fra hjerte og blodkar.
 • Hvis du ryger - hold op.
  Rygning er medvirkende til at forstærke den risiko for udvikling af hjertekarsygdom, som du som type 2 diabetespatient i forvejen har større risiko for at få.

Du kan få råd og vejledning af din diabetessygeplejerske og læge til, hvordan du kommer i gang.

Medicin

Hvis du ikke opnår et tilfredsstillende blodglukose (målt på HbA1c), kan medicin, der stabiliserer dit blodglukose blive nødvendigt. Der findes forskellige typer medicin på markedet, som virker forskelligt. Senere kan der måske blive behov for at supplere med insulin, for at din diabetes kommer under kontrol. Selvom om du har fået ordineret medicin for din diabetes, skal du fortsætte med at arbejde med at få gode livsstilsvaner.

Medicin for hjertesygdom og forebyggelse

Mange med type 2 diabetes har forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol og er derfor i behandling med medicin, der skal nedsætte det til normale værdier for at nedsætte risikoen for hjertekarsygdom. 

 

Redaktør