Ny forskning bliver hurtigt omsat til bedre behandling af type 2-diabetes

​På Steno Diabetes Center Copenhagen har et nyt forskningsprojekt bekræftet, at type 2-diabetes skal ses som flere sygdomme. Allerede inden årets udgang forventes resultaterne at kunne bruges i den daglige behandling, så personer med type 2-diabetes får en endnu bedre og mere individuel behandling.

Vent...

Godt et halvt år. Så hurtigt forventer Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) at kunne omsætte helt nye forskningsresultater til effektive behandlingsredskaber til gavn for de personer med type 2-diabetes, der er tilknyttet centret.

De nye forskningsresultater viser, at type 2-diabetes er ikke bare én sygdom, men kan findeles yderligere i fem forskellige underkategorier. Resultaterne bekræfter dermed et svensk studie med samme konklusion, der kom tidligere på året. 

“Studiet konkluderer, at man kan dele personer med type 2-diabetespatienter, der er henvist til speciallæge, op i fem grupper. Hver gruppe har forskellig risiko for komplikationer og har derfor behov for forskellig behandling”, siger Peter Rossing, professor og forskningsleder på SDCC. Han er medforfatter på artiklen i Diabetes Research and Clinical Practice.


”Det er et stort skridt på vej mod bedre og mere individuel behandling, da den nye viden vil gøre os i stand til at tilbyde en meget præcis behandling at type 2-diabetes og langt bedre forebyggelse af komplikationer som fx øjenproblemer og nyresygdomme”, fortsætter han. 

Oplysningerne findes allerede

Studiet på SDCC er baseret på data fra personer med type 2-diabetes, der også er i behandling på SDCC. På baggrund af følgende seks oplysninger har en computermodel dannet de fem grupper:

 • Personens alder, da diagnosen type 2-diabetes blev stillet
 • Hvor længe personen har haft diagnosen type 2-diabetes
 • Langtidsblodsukkeret (HbA1c)
 • BMI
 • Tilstedeværelsen af autoantistoffer er ødelægger de insulin producerende celler
 • Evnen til at producere insulin
 • Even til at omsætte insulin i kroppen

”I forvejen registrerer vi de syv oplysninger som et led i at give en personlig og individuel behandling. Vi har derfor de data, der skal til for at inddele personer med type 2-diabetes i de fem undergrupper og gøre behandlingen endnu mere finmasket og præcis. Jeg forventer, at vi allerede inden årets udgang vil være i stand til at bruge vores fund som praktiske redskaber i den daglige behandling”, siger Peter Rossing.

På SDCC er det et krav, at forskningen hurtigt skal kunne omsættes til praktiske redskaber og give bedre behandling af personer med diabetes, og den daglige behandling er samtidig meget præcis og målrettet. Begge dele gør, at behandlerne på SDCC kan gå i gang med det samme, når de svenske forskere i løbet af året lancerer et værktøj, hvor inddeling af type 2-diabetes i undergrupper kan gøres i løbet af en konsultation. 


Peter Rossing ser frem til at omsætte forskningen og mener, at næste skridt skal være at undersøge, hvilke resultater det nye behandlingsværktøj kan give.
”Vi vil selvfølgelig undersøge, hvordan inddelingen i undergrupper reelt påvirker den enkelte med type 2-diabetes og giver en bedre behandling, færre komplikationer og forhåbentlig bedre livskvalitet”, siger Peter Rossing.

SDCC’s resultater er en del af en ph.d. af læge Narges Sarfei, der netop er godkendt. Artiklen om undertyper til type 2-diabetes er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Research and Clinical Practice.

Fakta om undergrupperne

Sådan kan man inddele personer med type 2-diabetes i 5 undergrupper:

 1. Man har en type 2-diabetes, der minder om type 1-diabetes. Her producerer kroppen ikke nok insulin på grund af en proces i bugspytkirtlen, hvor de insulin-producerende celler bliver nedbrudt af kroppens eget immunforsvar.
 2. Man producerer ikke nok insulin på trods af, at de celler, der producerer insulin, fungerer normalt.
 3. Man er fuldt ud i stand til at producerer insulin, men kroppen reagerer ikke på insulinen. Der er betydelig overvægt, forhøjet blodtryk og øget risiko for komplikationer.
 4. Man har haft mindre kompliceret type 2-diabetes i kortere tid
 5. Man har haft type 2-diabetes i længere tid


Nogle grupper vil have behov for tidlig behandling med insulin, mens det for andre grupper vil have mindre effekt og dermed være overflødigt. Samtidig vil nogle grupper have behov for forebyggende medicin mod nyresygdomme, mens andre vil være i højrisiko for øjensygdomme og bør blive fulgt tæt for at forebygge netop den følgesygdom.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor