SDCC workshop: Brugerne bidrager til fremtidens diabetesbehandllng

​Mere viden om diabetes, lige adgang til moderne måleudstyr og hjælp og støtte i hverdagen var blandt de mange ønsker, som deltagerne på workshoppen om brugerinvolvering på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) havde, som kan gøre diabetesbehandlingen endnu bedre.

Vent...

Centerdirektør på SDCC, Allan Flyvbjerg, bød velkommen til de over 100 deltagere på workshoppen om brugerinvolvering, hvoraf langt de fleste lever med diabetes. Mange af deltagerne bliver fulgt på SDCC, men der var også deltagere, som blev fulgt på andre hospitaler eller hos egen praktiserende læge. 

”Vi gør det så godt, som vi kan, men hvordan kan vi gøre det endnu bedre? ”spurgte Allan Flyvbjerg. Vi er åbne, og vi lytter. Fortæl os, hvad I synes er godt eller hvad der er mindre godt.”

”Interessen for at deltage i brugergruppen på denne workshop har været ganske overvældende,” fortæller Lone Holm, der er programleder for brugerinvolvering på SDCC. ”Desværre var der ikke plads til alle, og flere end 50 personer har været skrevet på venteliste. ”

De mange fremmødte overraskede også nogle af deltagerne: ” "Jeg har haft diabetes siden 1972, og har aldrig mødt så mange med diabetes før, ” sagde Jacob Glahn. "Det er rart at få sat ansigter på andre med samme sygdom. Vi har her en unik mulighed for at gøre vores indflydelse gældende, så det nye SDCC fremstår i version 2.0 og indeholder præcis dét, vi og de kommende personer med diabetes, har brug for, til at blive hjulpet bedst muligt gennem livet. Lad os benytte dén mulighed!"

Livlig debat med mange input

På workshoppen debatterede deltagerne to overordnede spørgsmål: Hvad er et godt forløb når man lever med diabetes? og Hvad vil du gerne have indflydelse på? Det kom der mange bud på, også hvad der ikke fungerer. Undervejs fik deltagerne også talt om deres diabetes, og flere var overraskede over, hvor forskelligt det er at leve med type 1- og type 2-diabetes, og hvad der fylder i hverdagen.

”Der er jo ikke to diabetesforløb, der er ens, ” konstaterer Frank Lago, som er glad for at møde andre med diabetes.

Indflydelse på hvilke forskningsprojekter, der bliver sat i gang, men også mere viden om diabetes var et gennemgående ønske hos flere af deltagerne. Anette Cris Kristiansen var en af dem.

”Uden viden kan jeg ikke stille kvalificerede spørgsmål, ”konstaterer hun. ”Jeg fik konstateret type 2-diabetes i marts 2015, som blev insulinkrævende i september 2017, så måske er det type 1½-diabetes jeg har. Det er frustrerende ikke at få eller kunne finde information. Der er mange ting, som er kommet bag på mig efter at jeg fik diabetes.”

Efter en intens debat og meningsudveksling afsluttede programleder Lone Holm dagen:

”Det, der nu er kommet frem på workshoppen, skal vi bruge til at forme brugerinvolveringsprogrammet og sætte gang i de rette indsatser.”

”Dagens workshop har givet mig meget inspiration og viden om, hvad der betyder noget for den enkelte med diabetes, ”sagde Kirsten Engelhard Nielsen, der er ledende oversygeplejerske i klinikken på SDCC.

Fakta

Program Brugerinvolvering udvikles og drives i et tæt samarbejde mellem brugere og ansatte på SDCC og kører i sin første periode tre år fra 2017-2020.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor