Filip Krag Knop modtager 15 mio. til forskning i diabetes og hormonet glukagon

​Forskningsleder på Steno Diabetes Center Copenhagen skal nu i samarbejde med Københavns Universitet i gang med at kortlægge en helt nyopdaget lever-bugspytkirtel-akse. Det kan give afgørende viden om udvikling af overvægt og type 2-diabetes og dermed forbedre behandlingen.

Vent...

​Det er velkendt, at personer med diabetes enten udskiller for lidt af hormonet insulin, eller at insulin ikke virker ikke tilstrækkelig godt i kroppen. Det er med til at give for højt blodsukker.

Knap så kendt er det, at personer med diabetes også har problemer med et andet hormon, der lige som insulin produceres i bugspytkirtlen, nemlig glukagon. I modsætning til insulin er der dog ikke for lidt glukagon i kroppen hos personer med diabetes – der er derimod for meget.

Hvordan kroppen regulerer produktionen af glukagon er netop omdrejningspunktet for et stort forskningsprojekt fra Steno Diabetes Center Copenhagen. Projektet forventer at kunne levere afgørende ny viden om udviklingen af type 2-diabetes.

”Glukagon produceres primært i bugspytkirtlen, men vi er kommet på sporet af, at leveren spiller en essentiel rolle for reguleringen af glukagonudskillelsen og dermed er afgørende for mængden af glukagon i kroppen. Fedtaflejringer i leveren hos overvægtige påvirker produktionen, så den bliver for høj. Det forstyrrer reguleringen af blodsukkeret, hvilket så igen kan resultere i type 2-diabetes,” siger Filip Krag Knop, forskningsleder og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen, professor ved Københavns Universitet og hovedansøger til forskningsdonationen.

”Vores forskning skal derfor kortlægge, hvordan denne lever-bugspytkirtel-akse fungerer. Vi er utrolig forventningsfulde og ser frem til at fordybe os i dette vigtige og uudforskede område inden for diabetes. Min forventning er, at vi kommer med ny viden om, hvilke konsekvenser overvægt har, og hvordan man udvikler type 2-diabetes, og at den nye viden kan forbedre behandlingen og dermed livsvilkårene for en stor gruppe personer med diabetes,” fortsætter han.

Kroppen bruger glukagon, når den mangler næringsstoffer og har brug for at hente dem i egne depoter, fx i forbindelse med lavt blodsukker udløst af fysisk aktivitet, eller faste. Alt for høje mængder af glukagon hos personer med diabetes gør, at kroppen henter flere næringsstoffer end nødvendigt, hvilket giver for højt blodsukker.

Novo Nordisk Fonden har støttet forskningen med 14.815.500 kr. gennem Tandem-programmet, der arbejder for at styrke forskningssamarbejder mellem universiteter og hospitaler. Filip Krag Knop og Steno Diabetes Center Copenhagen samarbejder i projektet med professor i medicinsk fysiologi Jens Juul Holst, Københavns Universitet. Sidstnævnte og hans team står for den basale del af forskningen, mens Filip Krag Knop og hans team på Steno Diabetes Center Copenhagen står for den kliniske del.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor