​​​​​​​​​​​​​​​​

"Det giver selvtillid at opleve, at du godt kan træne"

​Træning skal være individuelt tilpasset, så alle kan være med. Det er grundtanken bag SDCC’s træningsforløb, som nu er blevet et fast tilbud til brugere med type 2-diabetes.

Vent...

”Alle skal kunne træne.” Visionen var klar, da et nyt motionsprojekt i 2018 så dagens lys på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Formålet var at udvikle et træningstilbud til personer med type 2-diabetes tilknyttet hospitalerne. Et træningstilbud som kunne forbedre deltagernes sundhed såvel som deres livskvalitet.

”Når man har type 2-diabetes og er tilknyttet et hospital, har man ofte flere sygdomme og komplikationer at kæmpe med. Det skaber nogle barrierer, som betyder, at man ikke ”bare lige”  kan gå ned og melde sig ind i det lokale fitnesscenter,” fortæller Julie Hagstrøm Danielsen, idrætsfysiolog på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Hun har været projektleder på motionsprojektet og står nu i spidsen for de nye træningsforløb, der er blevet et fast tilbud på SDCC.

Barriererne kan for eksempel være kroniske smerter, træthed, udfordringer med balancen, angst for at falde om under træning eller manglende selvtillid og tro på, at man kan finde ud af det.

Derudover kan der også være praktiske og økonomiske barrierer, som gør sig gældende.​

Du kan godt​​

Netop af den grund har der været brug for at skabe et træningsforløb, som kunne tilpasses den enkeltes niveau, ønsker og behov. 

”Når jeg møder deltagerne, gør jeg meget ud af at sige, at alle er velkomne og kan være med på vores hold. Det er vigtigt, at man får nogle succesoplevelser uanset niveau. Det giver selvtillid at opleve, at du godt kan komme op fra gulvet efter en øvelse, eller at du godt kan blive forpustet, uden at der sker noget med dit hjerte,” fortæller Julie Hagstrøm Danielsen.

Deltagernes feedback blev løbende brugt til at justere forløbet. Det betød for eksempel, at man stoppede med løbende at tage nye deltagere ind på holdene.

”Alle starter og slutter samtidig. På den måde lærer deltagerne hinanden at kende. Vi kan se, at det motiverer dem, og ofte begynder de at heppe på hinanden,” siger Julie Hagstrøm Danielsen.

Gode resultater​​​​

Under projektet så man, at deltagerne forbedrede deres kondition, fysiske funktionsevne, kropsvægt og helbredsrelaterede livskvalitet efter 12 ugers træning.

Deres langtidsblodsukker blev også forbedret, men det resultat kan også tilskrives ændret kost og medicin.

Efter træningsforløbet blev deltagerne fulgt i yderligere 9 måneder. For nogle lykkedes det at fastholde de gode resultater.

”Solstrålehistorierne var især de deltagere, som fandt en stærkt indre motivation til at fortsætte. De kunne se, at træningen gjorde en forskel i deres hverdag, ved at de for eksempel kunne lege med deres børnebørn, kunne gå på trapper eller kunne tage mindre medicin,” siger Julie Hagstrøm Danielsen.

”For os har den store læring fra projektet været, at træningsforløbet skal støtte deltagerne i at tro på, at de godt kan træne. De kan gøre noget for at forbedre deres livskvalitet. Samtidig skal vi give dem de kompetencer, de skal bruge, til at træne på en måde, som passer til netop dem, siger hun. 

Læs hele evalueringsrapporten på sdcc.dk

Mød 3 deltagere

​​​​​​​​​​Nu kan jeg igen be​søge min veninde​​​

"Side​​​​​n jeg begyndte på holdet, er jeg blevet meget bedre til at gå på trapper. Nu kan jeg igen besøge min veninde, som bor på 4. sal. Jeg holder godt fast, fordi jeg er faldet nogle gange, og jeg bevæger mig ikke for langt fra væk hjemmefra. Det er noget andet, end dengang jeg spillede håndbold og badminton. Jeg synes, at jeg kan se en effekt af træningen på mit blodsukker. Jeg er blevet meget mere bevidst om det, også efter jeg har fået min sensor. Jeg er meget glad for at deltage på motionsholdet. Julie er god til at finde på noget, som passer til vores niveau. Man får trænet, men man bliver ikke for udmattet."

​                                                                                                                                             Bente Ellegaard, deltager​​

En motivationsfaktor​ uden lige​​

​​"Jeg er efterhånden en veteran, så jeg ved godt, at øvelser hjælp​er. Man skal bare tage sig sammen. Jeg tror, at min generelle kondition er blevet bedre, men det er svært at sammenligne, for corona har gjort os alle mere inaktive. Før corona gik jeg meget rundt og fotograferede. Jeg har en crosstrainer derhjemme, men siden vores flytning for et år siden får jeg den ikke brugt. Jeg har min computer på den ene side og crosstraineren på den anden side – hvad ville du vælge? Her har vi Julie, som ”pisker” os. Det er en motivationsfaktor uden lige. Hun bestemmer, og jeg prøver at gøre det, så godt jeg kan​. Nu har hun også overbevist mig om, at jeg skal melde mig ind i et træningscenter."  

                                                                                                                                                    Itzhak Lev, deltager​​

​Her er man sammen med andre​​​

​"Det var min læge, som foreslog, at jeg startede på holdet. Så kom jeg til samtale med Julie. Jeg føler en forbedring, siden jeg begyndte, og håber på at opbygge en større udholdenhed og et vægttab. Indtil videre har jeg tabt mig cirka 3 kilo, og det er blevet lettere for mig at gå. Der er en stigning, hvor jeg bor, som jeg nu kan klare lidt bedre end før. Jeg kan også se forskel på mit blodsukker. En dag målte vi både før og efter træningen, og je​g kunne se en klar effekt. Det er svært at få trænet alene derhjemme. Her er man sammen med andre, og når man er her, er der ingen undskyldning. Det er godt at få et puf." 

                                                                                                                                Winnie Susan​ne Andersen, deltager

Om de Supplerende Behandlingsinitiativer​​​​​

Supplerende Behandlingsinitiativer (SBI) er et tillæg til den eksisterende standardbehandling, som har til formål at afdække, hvilke tiltag der kan give ekstra værdi for personer med diabetes.

De nye løsninger skal være strukturelt og økonomisk bæredygtige, sådan at de bedste projekter på sigt kan integreres i standardbehandlingen.

Læs mere om de Supplerende Behandlingsinitiativer her.​

​​SDCC arbejder for at s​tyrke mulighederne for at mestre et liv med diabetes

​”Vi skal styrke mulighederne for, at hver enkelt person med diabetes kan leve det liv, de ønsker. Vi skal i højere grad møde alle med udgangspunkt i deres livssituation, behov og ønsker.”

Det er en af visionerne i SDCC’s strategi ”Sammen om diabetesbehandling og forebyggelse i verdensklasse”

Find strategien her.​​​



Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor