​​​​​​​Ulla-Bjerre Christensen, chef for uddannelse på SDCC, overrakte uddannelsesbeviser til det første hold af diabetessygeplejersker, som har gennemført et nyt uddannelsesforløb i diabetessygepleje. Foto: Lizette Kabré​​​

Første hold fejret på ny uddannelse for diabetessygeplejersker

Røde kinder og store smil hos 15 glade diabetessygeplejersker efter flere flotte taler om deres netop afsluttede uddannelsesforløb. Og der er al mulig grund til at være glad og stolt. Gruppen er nemlig første hold på det nye uddannelsesforløb i diabetessygepleje, og det blev fejret på Professionshøjskolen Absalon.

Vent...
I april 2021 skete der noget helt nyt: Det første hold begyndte på det nye uddannelsestilbud for sygeplejersker, der arbejder med diabetes. Og det var første gang nogensinde, at der er blevet udbudt en skræddersyet uddannelse til diabetessygeplejersker på tværs af landet. 

Og her halvandet år senere blev holdet fejret efter at have gennemført det nye uddannelsesforløb. 15 sygeplejersker fra Region Midtjylland, Hovedstaden og Sjælland samt flere kommuner fik deres eksamensbevis den 17. november. Og spørger man dem, er de meget glade for den nye uddannelse.

”Jeg har fået en langt større forståelse for kompleksiteten af diabetesområdet. Uddannelsen har været en stor inspirationskilde til min egen praksis, og jeg føler, jeg har et større fagligt fundament at stå på, nu hvor jeg er færdig. Jeg har hele tiden været klar over, at diabetes ikke bare er diabetes, men uddannelsen har alligevel givet mig både faglige og didaktiske metoder, som gør mig til en dygtigere diabetessygeplejerske”, fortæller Anne Jørgensen, der er diabetessygeplejerske på Gødstrup Regionshospital i Region Midtjylland. 

Praksisnær undervisning 

Og flere af holdets diabetessygeplejersker er enige om, at det har været et meget udbytterigt forløb. 
”Selvom jeg har været diabetessygeplejerske i 10 år, har jeg flere gange fået aha-oplevelser om min daglige praksis. F.eks. har jeg fået øjnene op for det kultursammenstød, der nogle gange kan opstå, når jeg som behandler møder én med anden kulturel baggrund. Nu er jeg meget bedre klædt på til opgaven”, fortæller diabetessygeplejerske Mette Kolle Hansen fra Steno Diabetes Center Sjælland. 

Og det er ikke kun diabetessygeplejersker fra hospitalerne, der tager en masse med sig fra uddannelsen.

”Uddannelsen har været dejligt praksisnær hele vejen igennem, og jeg kommer helt sikkert til at bruge meget af det fremover. Jeg tror bestemt, at mange fra den kommunale sygepleje kan få glæde af sådan en uddannelse. Vi ser mange borgere med diabetes, og her får du virkelig mulighed for at dykke ned i specialet”, fortæller Dorthe Martinsen, der er sygeplejerske af baggrund og forløbskoordinator i Rødovre Kommune. 

Fordybelse og netværk

Ulla Bjerre-Christensen, chef for uddannelse i SDCC, glæder sig over, at den nye uddannelsesforløb er blevet så positivt modtaget af deltagerne. 

”Et af SDCC’s mål er skabe viden til bedre praksis, og derfor t er det dejligt at høre, at deltagerne oplever, at undervisningen i så høj grad kan anvendes i deres daglige arbejde. Vi ved, at der længe har været efterspørgsel på at kunne specialisere sig, og vi er glade for, at vi i et tæt samarbejde med en række centrale aktører nu kan udbyde et særligt uddannelsesforløb for diabetessygeplejersker på tværs af hele landet.” 

Og Vibeke Lund Munk, diabetessygeplejerske på Steno Diabetes Center Copenhagen, føler også, hun har fået meget mere med tilbage til klinikken, end da hun startede på uddannelsen.
”Det har været et meget spændende forløb, og jeg har lært rigtig meget. Jeg er også meget glad for at have lært så mange kolleger at kende fra hele landet. Vi har udvekslet erfaringer og fulgtes ad gennem de sidste halvandet år, hvilket har været virkelig værdifuldt. Jeg tror helt bestemt, vores hold kommer til at bevare kontakten på forskellig vis, selv om uddannelsen nu er slut”, siger hun. 



Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor