Forskere finder lovende behandling til personer med diabetes og nyresygdom

​Lægemidlet Finerenone kan nedsætte risikoen for nyresvigt og hjertekarsygdom blandt personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom. Det viser et nyt studie, som netop er offentliggjort i the New England Journal of Medicine.

Vent...

​Nyresygdom er en alvorlig og hyppig komplikation til diabetes, og derfor har forskere i 20 år ledt efter en bedre behandling, som kan forhindre, at sygdommen udvikler sig.

Nu viser et studie, at behandling med et nyt lægemiddel, Finerenone, kan nedsætte risikoen for hjertekarsygdom og tab af nyrefunktion hos personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom. Finerenone er en såkaldt nonsteroid mineralokortikoid receptorblokker udviklet af Bayer, som endnu afventer godkendelse, før den bliver tilgængelig på markedet.

De lovende resultater er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift the New England Journal of Medicine, og i styregruppen bag studiet sidder professor Peter Rossing, som er leder af komplikationsgruppen på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Han er begejstret for resultaterne:

”Der er på verdensplan cirka 460 millioner personer med diabetes, og ud af dem har 30-40 procent nyresygdom. Derfor er det meget positivt, at der nu kommer endnu en mulighed for at behandle dem,” siger han.

Studiet, FIDELIO DKD, er det seneste i rækken af gennembrud inden for diabetes og nyresygdom, som vi har set inden for det sidste års tid.

Tidligere viste et andet studie, at SGLT2-hæmmere, som blev introduceret som blodsukkersænkende medicin, også nedsatte udviklingen af nyre- og hjertesvigt hos personer med type 2-diabetes og nyresygdom. 

Senere viste et tredje studie, at SGLT2-hæmmeren dapagliflozin virkede nyre- og hjertebeskyttende hos personer med nyresygdom, uanset om de havde diabetes eller ej.


Fakta om studiet

Titel: ”Effect of Finerenone on Chronic Kidney Disease Outcomes in Type 2 Diabetes” 

Tidsskrift: New England Journal of Medicine

Studietype: Randomiseret kontrolleret klinisk studie (RCT)

Samarbejdspartnere: Studiet er et international multicenter-studie, som inkluderer 48 lande. Executive committee: George L. Bakris; Gerasimos Filippatos; Rajiv Agarwal; Stefan D. Anker; Luis M. Ruilope; Bertram Pitt.

Finansiering: Bayer – som står bag lægemidlet Finerenone.

Interessekonflikter: Peter Rossing har fået honorar til SDCC for undervisning og konsulentvirksomhed relateret til studiet.

Kontaktpersoner: Peter Rossing 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor