56-årige Hans Jakob Arli Sørensen er ikke et sekund i tvivl, da overlæge Dorte Lindqvist Hansen spørger, om han vil have taget en ekstra blodprøve. Den kan nemlig vise, om han nu vitterligt også har type 2-diabetes og ikke en anden diabetestype.
"Det vil jeg gerne!"
Hos bioanalytiker Mathilde Henriques er det hurtigt og effektivt overstået.
"Det er jo nemt at være med i sådan et projekt, når det ikke kræver mere", konstaterer han.
Dermed er Hans Jakob Arli Sørensen en af de allerførste, der på Steno Diabetes Center Copenhagen deltager i et storstilet genetisk forskningsprojekt, der skal sikre, at personer med diabetes får den rigtige diabetesdiagnose og dermed også den rigtige behandling.
Projektet, der hedder TRANSLATE, indebærer, at der i løbet af de næste to år skal rekrutteres 5.500 personer, der har diagnosen type 2-diabetes. Alle deltagere får taget en blodprøve, som bliver DNA-analyseret. Det vil sige, at hver deltagers arvemasse bliver kortlagt, så man kan se, om vedkommende har den rigtige diabetesdiagnose.
Du kan læse mere om TRANSLATE-projektet i vores artikel om, at målet er en bedre behandling af diabetes.
Svært at regulere blodsukkeret
Hans Jakob fik konstateret type 2-diabetes i 2009, men det har altid været svært at regulere hans blodsukker.
"I starten gik jeg hos min praktiserende læge, men mit blodsukker svingede meget – og mest lå jeg alt for højt. Så kom jeg til Steno og her har det også været svært, så på et tidspunkt blev der sat spørgsmålstegn ved, om jeg egentlig havde type 1-diabetes. Jeg får insulin i dag, langsom- og hurtigvirkende, og jeg får også Ozempic og Synjardy. Det går bedre, men jeg vil gerne være med i det her projekt, som kan vise, om jeg har en anden form for diabetes. Hvis der er noget arveligt på spil, vil det være rart at vide, synes jeg."
Omkring 1-2 procent af de personer, der hvert år får diagnosen type 2-diabetes, har i virkeligheden den genetisk betingede diabetestype kaldet MODY. Har man MODY2-varianten har man et let og naturligt forhøjet blodsukker, der slet ikke skal behandles.
"Det vil sige, at de personer slet ikke skal have medicin, fordi deres blodsukkerniveau helt naturligt ligger højere end hos andre og det har ikke nogen betydning for deres helbred," forklarer overlæge Dorte Lindqvist Hansen, der er leder af Type 2-teamet på SDCC.
Den helt rigtige medicinering
Er en diabetesbehandler i tvivl om, hvorvidt diagnosen type 2-diabetes i dag er den rigtige, har man også før forskningsprojektet gik i gang kunnet teste med en blodprøve.
"Men med det her projekt kan vi undersøge alle, som er interesserede, og selv om vi er et højt specialiseret behandlingssted, fanger vi i dag ikke alle, der har MODY. Mit håb som behandler er derfor, at jeg får et værktøj, som sikrer en præcis beskrivelse af diabetestypen og som på den lange bane ud fra personens genetiske profil kan sikre den helt rigtige personlige medicinering," siger Dorte Lindqvist Hansen, der dog understreger, at det trods alt er et fåtal, som har MODY og som måske ikke har fået den rigtige diagnose.
"Men for dem, det drejer sig om, er det utrolig betydningsfuldt for deres livskvalitet at få opklaret", siger hun.
Hans Jakob kommer langvejs fra, når han skal til diabeteskonsultation; nemlig fra Orø, hvor han er skipper på kabelfærgen til Orø fra Hammer Bakke. Som skipper må han ikke få lavt blodsukker, "så jeg var nervøs for at begynde på insulin", forklarer han.
"Derfor arbejder jeg også færre timer i dag for altid at være godt reguleret på færgen", fortæller han, der uanset hvilken besked han får, når den genetiske test er færdig, er glad for at være med.
"Det er jo en meget lille indsats, man selv skal yde, og hvis jeg kan bidrage med noget viden, der kan bruges, så er det meget tilfredsstillende".
Hvis du har type 2-diabetes og gerne vil deltage i TRANSLATE, skal du blot sige det til din behandler næste gang, du er på SDCC. Tilbuddet gælder kun, hvis du har diagnosen type 2-diabetes.
Du kan læse mere om TRANSLATE via Københavns Universitet, der er en af SDCC's samarbejdspartnere på projektet.