​​

Kan babyhjerter gøre os klogere på forebyggelse af overvægt?

​Barnets hjerte ændrer struktur og funktion, hvis moderen har overvægt i graviditeten, viser forskning. Et nyt studie skal undersøge, om en livsstilsændring og vægttab inden graviditeten kan mindske forandringerne af hjertet.

Vent...

Overvægt går ofte i arv fra mor til barn. Spørgsmålet er, hvordan vi bryder arven, så kommende generationer har større chance for at undgå de sygdomme og risici, som følger med de ekstra kilo.

Forskning tyder på, at graviditeten er en særligt vigtig brik i puslespillet. Her er overvægt hos mor forbundet med en øget fedtmasse hos det nyfødte barn, hvilket kan øge risikoen for overvægt i barndommen samt hjertekarsygdom og diabetes senere i livet.

Også barnets hjerte bliver påvirket, fortæller Andreas Andersen, læge, ph.d. og postdoc på Steno Diabetes Center Copenhagen. Han har netop modtaget 575.000 kroner af Danish Cardiovascular Academy til et studie, som ultralydsscanner hjertet hos en gruppe nyfødte spædbørn.

”Vi ved, at overvægt tidligt i graviditeten eller stor vægtøgning under graviditeten kan påvirke barnehjertets struktur og funktion allerede i fostertilværelsen. Hjertevæggene er tykkere, og hjertets evne til at trække sig sammen er dårligere,” siger han og understreger, at der trods disse forandringer er tale om raske børn.

”Vi ved ikke, om det betyder, at børnene har større risiko for at udvikle hjertekarsygdom på sigt. Vi tror, at det kan have en betydning, og derfor synes vi, det er relevant at undersøge,” uddyber forskeren.

Vægttab før graviditet​​​​

Studiet er en del af det store forskningsprojekt PRE-STORK. Her undersøger forskerne, om et vægttab, som fastholdes med træning, sund kost og samtaler med en mentor før graviditeten, kan forebygge overvægt hos det kommende barn.

Kvinderne har ved projektets begyndelse en BMI mellem 27 og 42 kg/m2, og de bliver via lodtrækning fordelt i to grupper. Den ene grupper modtager en intensiv og individuelt skræddersyet hjælp til at ændre livsstil og dermed opnå et vægttab. Den anden gruppe kvinder er en kontrolgruppe, som altså ikke modtager den samme vejledning og støtte.

Målet er, at kvinderne i den første gruppe skal tabe mindst 10 pct. af deres kropsvægt, inden de bliver gravide.

”Projektet sætter fokus på værdien af at sætte tidligt ind. Hvis du sætter ind, allerede når du planlægger graviditeten, så kan du måske sikre barnet et bedre helbred på sigt. Det gælder både i forhold til overvægt og de konsekvenser, som kan følge med, for eksempel diabetes og hjertekarsygdom,” forklarer Andreas Andersen, som altså har fokus på babyernes hjerter.

Hypotesen i hans studie er, at livsstilsændringen og det deraf følgende vægttab hos mor vil reducere forandringer i barnets hjertestruktur og -funktion.

Ingen stråler eller gener for barnet​​

Det ventes, at de første børn i projektet kommer til verden i efteråret, hvorefter det bliver muligt at foretage en ultralydsscanning af deres hjerter. Aktuelt deltager mere end 100 kvinder i projektet, der forsat er åbent for nye deltagere.

”Fordelen ved ultralydsscanning er, at der ikke er stråler involveret eller gener for barnet ud over, at det skal op at ligge på en briks,” forsikrer Andreas Andersen. 

PRE-STORK er etableret i et samarbejde mellem professor Tina Vilsbøll og seniorforsker Louise G. Grunnet, Steno Diabetes Center Copenhagen, og professor Signe S. Torekov, Københavns Universitet. Desuden bidrager Herlev og Gentofte Hospital til studiet. I delstudiet STENO BABY-HEART bidrager også forskere fra Rigshospitalet.

Du kan læse mere om PRE-STORK-projektet her på sdcc.dk.


Fakta om studiet​

  • Titel: STENO BABY-HEART
  • Studietype: Klinisk lodtrækningsforsøg
  • Samarbejdspartnere: Rigshospitalet, Københavns Universitet, Herlev og Gentofte Hospital
  • Finansiering: Danish Cardiovascular Academy, Novo Nordisk Fonden (PRE-STORK)
  • Interessekonflikter: Ingen
  • Kontakt: Læge, ph.d., Andreas Andersen, tlf. 31 71 77 55, andreas.andersen.04@regionh.dk


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor