Kendt diabetes-professor modtager Forskningskommunikationsprisen

​Professor Oluf Borbye Pedersen, en af Danmarks mest anerkendte diabetesforskere, modtager Forskningskommunikationsprisen. Han får den for en dedikeret indsats med formidling af sin omfattende forskning i bl.a. diabetes, fedme og tarmbakterier.

Vent...

Oluf Borbye Pedersen er en kendt og anerkendt forsker på diabetesområdet – ikke mindst for det banebrydende Steno 2-studie og sit bidrag til forståelsen af tarmbakteriers betydning for udviklingen af diabetes, fedme og hjerte-kar-sygdomme. I hele sin forskerkarriere har Oluf Borbye Pedersen desuden været optaget af at formidle sine resultater til den brede offentlighed i både interviews til landsdækkende medier, ratio, TV, foredrag, kronikker, bøger mm. Den engagerede indsats gør ham til årets modtager af Forskningskommunikationsprisen, der uddeles af Undervisnings- og Forskningsministeriet.
”Jeg er meget glad for anerkendelsen. De fleste forskere har så meget på hjernen og i hjertet. Viden, som de gerne vil dele med offentligheden uden at give køb på hverken substansen, kvaliteten eller de nødvendige forbehold. Derfor er det godt, at der nu er meget mere fokus på forskernes pligt og muligheder for sammen med mediefolk at formidle nye videnskabelige indsigter til den brede offentlighed”, siger en begejstret og taknemlig Oluf Borbye Pedersen og fortsætter:
”Men det kræver umage, lyst, og mod hos den enkelte forsker til at omstille sig fra de velkendte videnskabelige formuleringer til at ville og kunne bruge gængse sprogbilleder, der nogenlunde illustrerer den videnskabelige kompleksitet. En formidling af ny og relevant viden, som rammer offentlighedens opmærksomhed. Lidt ligesom der skal mod til, når man beder en operasanger om at boltre sig i freestyle rap”.
 
Oluf Borbye Pedersen har modtaget en række fornemme priser, herunder Claude Bernard Award fra den Europæiske Diabetesorganisation, EASD i 2009 samt Hagedorn Prisen i 2015. Han er desuden æresmedlem af de europæiske diabetesforskeres sammenslutning, EASD.
 
Inspirerende indsats med formidling
Oluf Borbye Pedersen har siden 2010 været forskningsdirektør og professor på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, hvor han leder to store forskningsområder: Forskning i menneskets dna til forståelse af dna-fejlprogrammeringer som årsag til diabetes, fedme og hjertekarsygdomme, og forskning i det indtil for nylig oversete organ, som de mange tarmbakterier udgør.
Han er desuden et kendt ansigt på Steno Diabetes Center Copenhagen, hvor han i mere end 20 år har haft sin daglige gang som overlæge, professor og forskningsleder.
”Det er svært at få øje på en mere egnet modtager af Forskningsformidlingsprisen end Oluf Borbye Pedersen. Hans indsats i diabetesforskningen er uvurderlig, og hans ihærdige arbejde med at formidle sin forskning på engageret og ligefrem vis - uanset om det er til professorer eller til personer med type 2-diabetes - er forbilledlig og inspirerende”, siger Allan Flyvbjerg, centerdirektør på Steno Diabetes Center Copenhagen.
Forskningskommunikationsprisen blev uddelt som indledning på Forskningens Døgn 2018 af Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind. Det skete ved et debatarrangement om, hvordan man skaber en mere kvalificeret offentlig debat ved at få flere videnskabelige fakta ind i nyhedsformidlingen.


Læs om Forskningskommunikationsprisen

Læs om Steno 2-studiet

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor