​Reservelæge Signe Schmidt på diabeteskonferencen EASD, som lige er begyndt. Foto: Mathias Hau Nørgaard​​​​​​​​​

Kost med færre kulhydrater og mere protein reducerer tid med højt blodsukker

​Det kan være en god idé at skære ned på kulhydraterne til fordel for at spise mere protein, viser nyt koststudie fra Steno Diabetes Center Copenhagen.

Vent...

1 time og 40 minutter. Så meget nedsætter man tiden med højt blodsukker, hvis man spiser forholdsvis få kulhydrater og vel at mærke udskifter kulhydraterne med mere protein frem for fedt.

Det viser et nyt studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen, som netop er blevet præsenteret på den europæiske diabeteskonference European Association for the Study of Diabetes (EASD) i Hamborg.

"Vi har tidligere vist, at spiser man færre kulhydrater, svinger ens blodsukre mindre, end hvis man spiser mange kulhydrater. Det giver jo god mening, fordi det er kulhydraterne, der får blodsukkeret til at stige. I det her studie kan vi tilføje, at erstatter du nogle af kulhydraterne med protein frem for fedt, så bliver din tid med forhøjet blodsukker reduceret, " siger reservelæge Signe Schmidt, der stod for præsentationen på EASD af studiet udført af læge og ph.d.-studerende Kasper Birch Kristensen.

12 personer med type 1-diabetes spiste i tre perioder af syg dages varighed tre forskellige diæter: Èn diæt med et højt indhold af kulhydrater og to diæter med et lavt indhold af kulhydrater. Den ene af lav-kulhydratdiæterne indeholdt mere fedt og den anden indeholdt mere protein.

Højere fejlmargen med mange kulhydrater

Deltagerne var i gennemsnit 46 år og havde haft type 1-diabetes i 29 år i snit. Alle havde en insulinpumpe og en kontinuerlig glukosemåler.

"Men selv om man har en pumpe, kan det være vanskeligt at regulere sit blodsukker, og det er supersvært at udregne kulhydratmængden i sin mad. Derfor er min formodning også, at jo flere kulhydrater, man spiser, jo større fejlmargen. En afvigelse på 10 procent på et måltid med 10 gram kulhydrat vil være mindre end 10 procent afvigelse på et måltid med 100 gram kulhydrat. Man bliver altså "straffet" hårdere ved forkert kulhydratudregning, hvis man spiser mange frem for få kulhydrater", forklarer Signe Schmidt.

Højt blodsukker er her defineret som over 10 mmol/l og lav kulhydratdiæten indeholdt maksimalt 100 gram kulhydrat om dagen. Høj kulhydratdiæten indeholdt over 250 gram kulhydrater om dagen.

"Flere, som er tilhængere af low carb-kosten, griner lidt, fordi de synes, at 100 gram kulhydrater om dagen er rigtig meget, men i gennemsnit spiste deltagerne i studiet 166 gram kulhydrater om dagen inden forsøgsdeltagelsen, så for dem er mindre end 100 gram kulhydrater om dagen at betragte som et lavt kulhydratindhold."

Hvorfor er protein bedre?

Skærer man ned på kulhydraterne, skruer man op for enten protein- eller fedtindholdet i maden i stedet.

Her viser det sig, at protein er bedre end fedt for blodsukkeret – og hvorfor mon?

"Det er helt klart kulhydraterne, der driver blodsukkeret, men protein ser ud til at have en anden effekt på blodsukkeret end fedt. Måske fordi det samtidig stimulerer frigivelse af glukagon (der får blodsukkeret til at stige, red.) Den stimulering kan måske hjælpe til et mere stabilt blodsukker, siger Signe Schmidt og tilføjer, "at det skal vi blive klogere på".

Bør man med type 1-diabetes gå over til en lav kulhydratkost?

"Det kommer helt an på, hvem man er. Der er ikke nogen regler for, hvordan man skal leve sit liv med diabetes, men det her er en mulighed, man kan gøre brug af, når man sammensætter sine måltider."

I studiet er der ikke kigget på kvaliteten af kulhydrater, fedt eller protein, der blev spist, og Signe Schmidt opfordrer til en snak med en diætist, hvis man vil ændre markant på sine kostvaner, så man sikrer sig, at man får de nødvendige vitaminer, mineraler og fibre.​

​​​​

Kulhydrat tilfører kroppen energi og findes bl.a. i frugt, brød, havregryn ris, pasta, kartofler, mejeriprodukter, sukker, kager, chips og slik

Protein findes bl.a. i kød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter, bælgfrugter, nødder og sojaprodukter.

Fedt findes bl.a. i smør, olie, flydende margarine, mayonnaise og remoulade, kød, mejeriprodukter, brød, kiks, chips og kager.​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor