Ny forskning skal hjælpe rugbyspillere med hjernerystelse

​Steno Diabetes Center er en del af et nyt, internationalt forskningsprojekt, som skal udvikle nye metoder til tidlig diagnose af alvorlig hjernerystelse blandt rugby-spillere. Metoden kan på sigt også vise sig at være relevant for tidligere diagnose af diabetisk øjensygdom.

94 % af rugby-spillere har haft en eller flere hjernerystelser, og flere forskningsprojekter i USA har vist, at gentagne hjernerystelser inden for amerikansk fodbold kan føre til hjerneskade. Det estimeres, at 10-15 % af patienter med hjernerystelser får varige mén. I rugby kan det ofte være svært for holdenes læger at vurdere, hvor alvorlig en hjernerystelse er, og spillerne bliver derfor i nogle tilfælde sendt tilbage på banen med en hjernerystelse, som på sigt giver varige mén.

Et forskningsprojekt er nu i færd med at udvikle nye metoder for tidlig diagnose af alvorlig hjernerystelse, som kan føre til en mild hjerneskade. Planen er, at man ved hjælp af en simpel blodprøve med det samme kan få en indikation af, hvor alvorlig en hjernerystelse er, og om det er sikkert at sende spilleren tilbage på banen. Forskningen er drevet af Trinity College i Dublin i samarbejde med Leinster Rugby, og danske Steno Diabetes Center har stået for analysen af blodprøver fra de ca. 40 irske rugby-spillere.

”Det vi undersøger i vores nye metabolomics laboratorie på Steno er, hvordan den svækkelse, der sker i hjernens blod-bane-barriere ved en alvorlig hjernerystelse, påvirker den metabolske profil i blodet. Vi har fundet ud af, at der er visse biomarkører, som er til stede ved mild hjerneskade, og den viden håber vi at kunne bruge til at udvikle en test, som kan identificere alvorlig hjernerystelse hos rugby-spillere og andre sportsudøvere”, siger professor Matej Orešič, som er primær investigator i Systems Medicine på Steno Diabetes Center. 

Kan også være relevant for diabetes
Blod-bane-barrieren er den barriere, der adskiller det cirkulerende blod fra cerebrospinalvæske i hjernen, og den har stor fysiologisk betydning, fordi den er med til at fastholde en konstant kemisk sammensætning i hjernen, og den sikrer dermed de bedste betingelser for hjernecellernes funktion. Svækkelser i blod-bane-barrieren ses også ved andre lidelser fx diabetisk øjensygdom, og håbet er, at en bedre forståelse af forskellige biomarkører i den her sammenhæng, også kan få betydning for andre områder.

”Diabetisk øjensygdom er en almindelig komplikation til diabetes, og i dag den mest udbredte årsag til blindhed blandt voksne. Hvis vi kan finde en metode til på et tidligere tidspunkt at forudsige diabetisk øjensygdom, vil det være et kæmpe fremskridt,” siger Matej Orešič.

Planen er, at blodprøven på sigt skal kunne tages på samme måde som en almindelig priktest i stil med den, der bruges til at måle blodsukker hos personer med diabetes. Projektet er fundet af GE-NFL Head Health Challenge, som er et fælles initiativ mellem den amerikanske fodboldliga og GE Healthcare for at udvikle nye teknologier til tidlig opsporing af mild hjerneskade blandt rugby-spillere. 
Redaktør