​​​​Charlotte Marcuslund, diabetessygeplejerske på Rigshospitalet (t.v.), og Mari-Ann Nexø, diabetessygeplejerske på ambulatoriet på Bornholm, deltog i temadagen om øjenscreeninger på SDCC i begyndelsen af november. Øjenklinikken på SDCC står hvert år for en temadag for at holde diabetessygeplejerskerne opdateret på ny teknologi og viden om de rette undersøgelser til personer med diabetes. ​

Nyt syn på øjenscreeninger

​Diabetessygeplejersker fra hele Region Hovedstaden mødtes på SDCC d. 3. november til en temadag, der både skabte netværk på tværs og gav helt konkret viden om nye retningslinjer for øjenfotos. 

Vent...
​Hvornår skal vi lave ekstra øjenscanninger og trykmåling, og hvornår skal vi lade være? Hvordan sikrer vi, at vi tilbyder personer med diabetes de rette undersøgelser, uanset hvor i regionen de følges?  Det var nogle af de spørgsmål, der blev drøftet på temadagen for diabetessygeplejersker, der foretager øjenscreeninger. 

”Vi har haft en udbytterig dag, hvor vi har formidlet viden om øjensygdomme og undersøgelsesteknik til de mange dygtige diabetessygeplejersker, som hver dag møder personer med diabetes på regionens hospitaler. Det er også den ambition, vi har for SDCC’s nye fotografuddannelse”, siger øjenlæge Oliver Klefter, afdelingslæge på Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet-Glostrup. På temadagen fortalte han bl.a. om den nye uddannelse i øjenfotografering for diabetessygeplejersker.

Temadagen for fotograferende diabetessygeplejersker arrangeres af øjenklinikken på SDCC, som er region H’s Reading Center, hvor billederne fra alle regionens endokrinologiske ambulatorier vurderes. Øjenklinikken har også ansvaret for opsætning af kameraer i alle ambulatorierne og at uddanne diabetessygeplejerskerne i at anvende dem.

Temadagen holdes hvert år, men har holdt pause de seneste år på grund af Covid og flytningen af SDCC. Indholdet på årets temadag var bl.a. inspireret af et Supplerende Behandlingsinitiativ (SBI) ”Screening og behandling af diabetisk øjensygdom”, der bl.a. har ført til nye retningslinjer for, hvornår personer med diabetes tilbydes en OCT-scanning (Optical Coherence Tomography, som anvendes til at gengive nethindens enkelte lag, f.eks. til at vurdere typen af væskeansamling i nethinden, red.). Formålet med retningslinjerne er at tilbyde personer med diabetes i Region Hovedstaden den bedst mulige øjenvurdering og samtidig reducere antallet af ikke-nødvendige scanninger. 

Et andet formål med temadagen er at give diabetessygeplejerskerne ny øjenfaglig og teknisk viden med hjem. 

”Det har været rigtig rart at samles på tværs af hele regionen. Det er fantastisk, at man kan det. Det er tydeligt at mærke, at nogle ting gør vi på hver sin måde, selv om vi allesammen står med den samme opgave til hverdag. Man synes jo, at man kan sine ting så godt, men alligevel dukker der nogle ting op i løbet af en dag som i dag, hvor man lige bliver opmærksom på, at man måske godt kan blive endnu bedre”, siger Charlotte Marcuslund, som i snart fire år har lavet øjenscreeninger på Rigshospitalet.  

En anden af deltagerne, Mari-Ann Nexø, som arbejder på ambulatoriet på Bornholm, har mere end 10 års erfaring med øjenscreeninger. Trods sin lange erfaring synes hun også, at hun har lært nye ting på temadagen.
 
”Man sidder jo alene og fotograferer, og har mange patienter igennem i løbet af en dag, så det er ikke altid, at jeg har tid til at sparre med mine kolleger i dagligdagen. Derfor er det rigtig godt, at vi her på temadagen også gennemgår de ting, som vi allerede kender fra vores daglige arbejde. Jeg er f.eks. blevet opmærksom på ting, jeg kan gøre mere hensigtsmæssigt. Og så har Oliver givet os en rigtig god gennemgang af den nye fotografuddannelse, og hvordan man måler synsstyrke hos patienterne. Det er godt at få nye input til mit daglige arbejde”, siger Mari-Ann Nexø, som også roser de praktiske øvelser.   

”Jeg opdagede, hvor meget lyset på kameraet betyder og hvordan, man kan bruge genvejene på kameraet.”
 
Deltagerne bruger også dagen til at udveksle erfaringer om deres daglige arbejde og de giver udtryk for, at det har stor betydning for deres faglighed at være en del af et netværk. Fremadrettet vil der være en årlig temadag, hvor de fotograferende diabetessygeplejersker mødes og deler deres erfaringer med de nye retningslinjer, og samtidig får de viden om den nyeste forskning på området.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor