Nyt værktøj kan forudsige risikoen for hjertekarsygdom hos type 1 diabetikere

​Forskere på Steno Diabetes Center har udviklet et værktøj til læger, som kan udregne risikoen for at udvikle hjertekarsygdom hos personer med type 1 diabetes. Målet er at forebygge flere alvorlige hændelser og dødsfald.

Man har længe vidst, at personer med type 2 diabetes har to-tre gange så høj risiko for at udvikle hjertekarsygdom som fx blodprop i hjertet og hjertesvigt sammenlignet med resten af befolkningen. Det betyder, at der behandles intensivt med bl.a. blodtryks- og kolesterolsænkende medicin for at forebygge disse alvorlige hændelser. Blandt personer med type 1 diabetes, som udgør omkring 10% af de 320.000 diabetikere, der i dag findes i Danmark har man imidlertid ikke haft samme fokus på at forebygge hjertekarsygdom. Det skal et nyt værktøj nu lave om på.

”Nyere tal viser, at risikoen for at udvikle hjertekarsygdom er lige stor uanset diabetestype, så der er altså brug for, at læger også behandler personer med type 1 intensivt for at forebygge hjertekarsygdom. Det nye værktøj skal hjælpe klinikere til en bedre forebyggelse af hjertekarsygdom blandt personer med type 1 diabetes”, forklarer seniorforsker på Steno Diabetes Center, Dorte Vistisen, som har udviklet værktøjet. 

Ved at indtaste en række data fra patienterne som blodsukkerværdi, blodtryk og kolesterol udregnes risikoen for at udvikle hjertekarsygdom over en 5 eller 10 årig periode. Lægen får at vide, om patienten har en lav, mellem eller høj risiko og kan tilpasse behandlingen derefter.   

Beregneren er lavet på baggrund af data fra 4.306 personer med type 1 diabetes fra Stenos klinik. Modellen er derefter i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet, valideret op i mod 2.119 patienter fra den fynske diabetes database. Beregneren er den første af sin slags, der medtager data fra patienter uanset alder for diagnose, og hvor også detaljerede data på bl.a. nyrefunktion indgår.  

”Det betyder, at vi har en meget præcis beregner, som kan hjælpe lægen med at træffe vigtige beslutninger om behandling. På sigt kan det være med til at forebygge alvorlige følgesygdomme og redde liv”, siger professor Marit Eika Jørgensen, forskningsleder på Steno Diabetes Center, som står bag projektideen.

Resultaterne er netop blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Circulation. Online beregneren er udviklet i samarbejde med forsker Adam Hulman fra Århus Universitet.
     
Kilde: Diabetesforeningen 

Redaktør