Personer med type 1 diabetes har øget risiko for visse kræfttyper

​Ny forskning viser, at personer med type 1 diabetes oftere udvikler visse former for kræft sammenlignet med resten af befolkningen. Resultaterne er i dag blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Diabetologia.

10 % af de ca. 320.000 danskere, der i dag har diabetes, har type 1 diabetes. Nu viser ny forskning, som Steno Diabetes Center har gennemført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og en række internationale samarbejdspartnere, at personer med type 1 diabetes har øget risiko for at udvikle visse former for kræft herunder kræft i leveren, bugspytkirtlen, livmoderen, æggestokkene og nyrerne. Til gengæld er risikoen for at udvikle bryst- og prostatakræft lavere. Studiet samler data fra mere end 9.000 kræftpatienter med type 1 diabetes fra fem lande herunder Danmark og er det første videnskabelige studie, der belyser forekomsten af kræft blandt personer med type 1 diabetes. 

”Der er kun få procents overhyppighed af kræft hos type 1 diabetikere sammenlignet med resten af befolkningen, men kigger man på kræfttyper ser vi en øget forekomst især på kræft i leveren og bugspytkirtlen, hvor der er en næsten fordoblet risiko. Til gengæld er forekomsten af prostatakræft omkring 40 % mindre og for brystkræft 10% mindre blandt personer med type 1 diabetes", siger seniorforsker Bendix Carstensen fra Steno Diabetes Center, der har stået bag den sammenfattende analyse af data. Han tilføjer, at tallet er lavere, end hvad der ses ved insulinkrævende type 2 diabetes, hvor der er en øget forekomst på omkring 20-25% 

Ifølge forskerne er der ikke en entydig forklaring på, hvorfor personer med type 1 diabetes hyppigere får kræft, men det skyldes muligvis, at kræften bliver opdaget i forbindelse med, at de får konstateret diabetes.  De nye resultater giver ikke anledning til at skærpe de eksisterende anbefalinger på området.

Taler imod sammenhæng mellem insulin og kræft
Resultaterne viser også, at overhyppigheden af kræft hos personer med type 1 diabetes aftager i takt med sygdommens varighed.
 
”Efter 20 år ser vi, at forekomsten af kræft er på niveau med resten af befolkningen. Det er interessant, fordi alle personer med type 1 diabetes i modsætning til type 2 tager insulin, og hvis der var en kobling til kræft, burde overhyppigheden af kræft vokse jo flere år man har haft type 1 diabetes. Vi ser det modsatte, og det taler imod, at der skulle være en sammenhæng mellem brug af insulin og udviklingen af kræft”, fortæller Bendix Carstensen. 

Undersøgelsen er lavet på baggrund af data fra 9.149 personer fra Danmark, Sverige, Finland, Skotland og Australien, der både har kræft og type 1 diabetes. Alle fem lande har adgang til at koble diabetes- og kræftregistre, hvilket har muliggjort en undersøgelse i den størrelsesorden. 

Projektet er finansieret af European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD) under den europæiske diabetesforsknings-forening, EASD. 

Læs artiklen fra Diabetologia 


Redaktør