"Vi håber at kunne hælpe en masse mennesker, som i dag døjer med neuropati," siger forsker Karolina Sulek, hvis ambition også er at finde måder at forebygge den invaliderende følgesygdom på.​​​​

SDCC-forskning skal finde nøglen til forebyggelse af diabetisk nervesygdom

​Med en bevilling på 9,5 mio. kr. skal forsker på SDCC, Karolina Sulek, stå i spidsen for storstilet forskningsprojekt over de næste fem år.​

Vent...

​Diabetisk nervesygdom (neuropati) er en af de mest udbredte og invaliderende følgesygdomme til diabetes. Alligevel findes der hverken måder at forebygge eller gode måder at behandle de smerter eller den følelsesløshed, som nervesygdommen kan forårsage.

Det skal et nyt og storstilet forskningsprojekt forsøge at gøre op med.

Forsker​ i Klinisk Forskning på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), Karolina Sulek, har netop modtaget en donation på over 9,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til i løbet af de næste fem år at finde biomarkører til neuropati, inden de første symptomer på neuropati viser sig hos personer med diabetes. 

Forskningsprojektet skal finde årsagen til, at mange udvikler diabetisk nervesygdom for derigennem også at finde behandlingsmuligheder.

"Vi forstår ikke sygdommen godt nok i dag og derfor er det svært at finde en god behandling. Med det her projekt håber vi at kunne hjælpe en masse mennesker, som i dag døjer med neuropati, og målet er også, at vi kan finde måder at forebygge følgesygdommen," siger Karolina Sulek, der sidder i Systemmedicinsk Forskningsgruppe under ledelse af Cristina Legio-Quigley på SDCC.

Omics-tekni​k

Så mange som 30 procent af alle med type 1-diabetes vurderes at have neuropati. Ifølge sundhed.dk ses nervesygdommen hos 5 procent af de 20-29-årige og hos 45 procent blandt de 70-79-årige med diabetes.

Karolina Suleks forskningsgruppe består af både danske og internationale forskere i et nyetableret team kaldet Translational Omics.

"Det er på tide, at vi får et overblik over de molekyler, som påvirker nerverne mest – de små metabolitter. De virker ofte som en nøgle til de biologiske systemer bygget af proteiner, hvor de åbner eller lukker deres aktivitet og som kan betyde, at man udvikler diabetisk nervesygdom," forklarer Karolina Sulek.

"Vi sætter for alvor ind i kampen mod diabetisk neuropati med det her projekt, som kommer til at anvende nogle af de allernyeste teknologiske muligheder," konstaterer hun.

Kan blive banebrydende

En af nøglespillerne uden for SDCC er Christina Brock, som er professor i neuropati på Aalborg Universitetshospital og Steno Diabetes Center Nordjylland. Hun har store forventninger til studiet:

"Det her samarbejde kan blive banebrydende og vores mål er at gøre en forskel for de mange, der i dag har et vanskeligt liv med diabetes på grund af neuropati. Hvis vi med nye teknologier kan identificere små molekyler i blodet, som vidner om alternative biokemiske processer, kan det være nøglen til en større forståelse for den underliggende årsag. I bedste fald vil man kunne målrette en behandling, så neuropati enten kan forebygges, bremses eller stoppes, så personer med diabetes fremover vil have færre komplikationer," siger Christina Brock.

Forskningsprojektet kaldes ODINe og står for "Omics on call for prevention of diabetic neuropathy".

Læs mere om neuropati på Videncenter for diabetes
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor