Steno Diabetes Center vil bekæmpe diabetes i verdens byer

​Steno Diabetes Center er partner i Cities Changing Diabetes - et globalt projekt, som kæmper for at begrænse væksten af diabetes i verdens storbyer. 

Næsten to tredjedele af de 382 millioner mennesker i verden, som i dag har diabetes bor i byer.  Hvis udviklingen fortsætter vil en halv milliard mennesker have diabetes i 2035 – langt de fleste vil bo i byer. Cities Changing Diabetes-programmet blev lanceret i marts 2014 for at bekæmpe diabetes i storbyer på globalt niveau. Målet er at skabe et overblik over omfanget af diabetes i de store byer og at finde, dele og implementere nye løsninger, som skal være med til at vende udviklingen.  Programmet samler virksomheder, borgmestre, byplanlæggere, sundhedsprofessionelle, akademikere m.fl., som sammen skal udvikle bæredygtige løsninger, som kan bidrage til sundere byer.

Sammen med Novo Nordisk og University College of London, er Steno global partner i projektet.

”Vi er glade for at være en del af dette spændende projekt. På Steno har vi mange års erfaring med at udvikle innovative og konkrete løsninger, som kan være med til at forebygge og behandle diabetes på samfundsniveau og i at undervise sundhedsprofessionelle i byer over hele verden. Ud fra vores store erfaring på området kan Steno være med til at vende udviklingen af diabetes i byer”, siger CEO på Steno Diabetes Center, professor John Nolan.

En del af Københavner-arbejdsgruppen     
CCD-programmet er delt ind i tre faser: Mapping, dele resultater og handling. Det første skridt har været at mappe udfordringerne med diabetes i hver af de byer, som er involverede i projektet og at få en bedre forståelse af de sårbare grupper, som er i risiko for at udvikle diabetes og på sigt komplikationer. Resultaterne af mappingen er netop blevet delt på en stor konference, Cities Changing Diabetes Summit, i København.

Steno er også en del af den arbejdsgruppe, som forsker lokalt i København og har i samarbejde med Københavns Universitet været drivkraften bag to store forskningsprojekter. Det ene projekt giver et kvantitativt overblik over udfordringerne med diabetes i København ud fra den såkaldte Rule of Halves model. Den kigger på forekomsten af diabetes, antallet af personer, som er i risiko for at udvikle diabetes, antal personer, der er diagnosticerede og antal, som når deres behandlings-mål samt forekomsten af komplikationer.  Det andet projekt har undersøgt de sundhedsmæssige, sociale og fysiske rammer for personer, som bor i socialt udsatte områder i København, og ofte har større risiko for at udvikle diabetes.

”Det som vi har fundet ud af her i den første fase er, at København overordnet set er bedre stillet, når det gælder diabetes sammenlignet med de andre byer i projektet. Alligevel er én ud af fire københavnere med diabetes ikke diagnosticerede og 40-60% når ikke deres behandlingsmål”, siger John Nolan.

”I vores andet projekt, hvor vi kiggede på befolkningen i de mere udsatte områder af København, fandt vi blandt andet ud af, at selvom offentlige sundhedsaktiviteter er tilgængelige bliver de ofte ikke brugt”.

København, Houston, Shanghai, Tianjin og Mexico City er partner-byer i projektet ligesom Vancouver og Johannesburg, som netop er kommet om bord. Arbejdsgruppen i København tæller også Københavns Kommune, Diabetesforeningen og Novo Nordisk A/S.

Læs programmet på Cities Changing Diabetes og på The Guardian 

Redaktør