Heidi Storgaard krydser gangbroen. Hun går med raske skridt ad de lange gange og tager elevatoren til 3. etage. Det er onsdag morgen i lige uger, og det betyder, at hun skifter sine vante omgivelser på Steno Diabetes Center Copenhagen ud med et lille kontor på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler på Herlev Hospital.
I dag er hendes kalender booket med kvinder, som kommer, fordi de har udviklet graviditetsdiabetes.
"Det er meget brugervenligt for de gravide, at de kan se både en fødselslæge og en diabeteslæge, når de kommer her," siger Heidi Storgaard, hvis funktion i ulige uger varetages af kollegaen Pernille Holmager.
Heidi Storgaard forklarer, at kvinderne, som hun møder, ofte har nok at se til.
Graviditetsdiabetes kan nemlig være en stor udfordring for de gravide, der skal lære at monitorere og regulere deres blodsukker for at passe bedst på sig selv og deres ufødte barn. Det kræver flere daglige målinger af blodsukkeret, omlægning af kosten, fokus på motion – og i visse tilfælde injektioner med insulin.
Alt dette oven i de veksler, som deres graviditet ellers måtte trække.
"Det er vigtigt, at kvinderne får hjælp til at regulere deres blodsukker. Graviditetsdiabetes betyder en større risiko for komplikationer både før, under og efter fødslen. Derfor skal vi både tage os godt af moderen og det lille barn," siger Heidi Storgaard.
Hun fortæller, at selvom graviditetsdiabetes ofte forsvinder, når kvinden har født, så udvikler omkring halvdelen af kvinderne type 2-diabetes indenfor 10 år efter fødslen.
Faktisk har studier vist, at også barnet har en forhøjet risiko for at udvikle type 2-diabetes eller prædiabetes allerede i 19-27-årsalderen.
Barnets vægt følges tæt
I kontoret skråt overfor Heidi Storgaards sidder fødselslæge Louise Kelstrup. Hun repræsenterer den anden del af det tætte samarbejde omkring behandling af kvinder med graviditetsdiabetes.
Hun betegner samarbejdet som "fagligt givende" og "til stor gavn for patienterne".
Når kvinderne kommer til konsultation hos hende, er barnet forinden blevet ultralydsscannet på Afsnit for Føtalmedicin, Det er nemlig vigtigt at holde tæt øje med barnets vægt.
"Risikoen er oftest, at barnet kan blive for stort. Men diabetes påvirker moderkagen, så det forekommer også, at barnet bliver for lille. Vi tilstræber, at børnenes vægt kommer til at ligge inden for normalområdet, som er 2800-4500 gram for et barn født til termin," siger Louise Kelstrup.
Hun følger selv de kvinder, hvis diabetes kan behandles med kost og motion alene, igennem resten af graviditeten. Får de behov for insulinbehandling, opstarter hun dem med det samme, da det gælder om at komme i gang så hurtigt som muligt. Hver dag i graviditeten tæller. Samtidig henviser hun elektronisk til Heidi Storgaard og Steno Diabetes Center Copenhagen, som herefter styrer insulinbehandlingen.
"Vi sidder med hvert vores fokus, men har igennem samarbejdet fået en god indsigt i den andens ekspertviden. Jeg spørger typisk Heidi til råds, hvis jeg kan se, at blodsukkermålingerne ligger højt. Omvendt spørger hun mig, hvis hun kan se, at blodtrykket ligger højt, og vi derfor får mistanke om svangerskabsforgiftning, så der måske er behov for at planlægge igangsættelse af fødslen," siger hun og pointerer, at nærheden til hinanden betyder noget.
"Kommunikationen bliver meget lettere, og vi kan i fællesskab træffe beslutninger om kvindens videre behandling. Det ville være meget omstændigt med lange e-mails i stedet."
Holder kontakt til de kvinder, der udvikler diabetes
Det anbefales, at man bliver undersøgt for type 2-diabetes med 1-3 års mellemrum, efter man har haft graviditetsdiabetes. Det kan ske hos egen læge.
Alligevel holder afdelingen kontakten til nogle af kvinderne, efter de har født.
"Hvis kvinderne ved, at de gerne vil have flere børn, opfordrer vi dem til at huske, at de skal have foretaget sukkerbelastning (OGTT) i de kommende graviditeter. Derudover tilbydes de OGTT cirka 8 uger efter fødslen. Viser den test, at kvinden har udviklet blivende diabetes, bliver hun fulgt af os, så en eventuel næste graviditet kan være vel planlagt. Har kvinden en kendt diabetes inden graviditeten, skal hun henvises til "Center for gravide med Diabetes" på Rigshospitalet, lige så snart hun har en positiv graviditetstest," siger Heidi Storgaard.