Tidlig behandling med blodtryksmedicin kan forebygge nyresygdom hos personer med type 2 diabetes

​Resultater fra Steno Diabetes Center viser, at diabetisk nyresygdom i højere grad kan forebygges, hvis patienter med type 2 diabetes modtager blodtrykssænkende medicin fra begyndelsen af deres behandling.

Patienter med type 2 diabetes, som har tegn på begyndende diabetisk nyresygdom, bliver i dag behandlet med blodtrykssænkende medicin for at forebygge, at den alvorlige følgesygdom udvikler sig yderligere. Nu viser et nyt studie fra Steno Diabetes Center, som netop er blevet præsenteret på Kidney Week i San Diego, USA, at man ved at starte behandlingen langt tidligere i højere grad kan forebygge diabetisk nyresygdom.

”Resultaterne viser, at der er en klar gevinst ved at sætte ind tidligere, og før der er tegn på nyresygdom. I dag bliver personer med diabetes først sat i behandling med blodtrykssænkende medicin, hvis patienterne har højt blodtryk eller når vi opdager æggehvidestoffer i urinen, og der har nyrerne allerede taget skade. Hvis de derimod får blodtryksænkende behandling fra begyndelsen, kan vi i højere grad forebygge, at nyresygdom opstår”, forklarer Frederik Persson, der er seniorforsker ved Steno Diabetes Center.

Åbner op for revision af behandlingsguidelines
Omkring 40 % af alle patienter med type 2 diabetes har tegn på nyresygdom, og det kan i værste tilfælde føre til nyresvigt. Forstadier til nyresygdom har også vist sig at øge risikoen for at udvikle hjertekarsygdom. 

”Vi har i andre studier set, at blodtrykssænkende medicin også kan være med til at forebygge øjensygdom, som er en anden alvorlig følgesygdom til diabetes, og det er naturligvis endnu en grund til, at det er en god ide at behandle på et tidligere tidspunkt”, siger Frederik Persson og tilføjer, at de nye resultater åbner op for at revidere guidelines på området.

Studiet er en metaanalyse baseret på data fra mere end 16.000 personer med type 2 diabetes, hvor en gruppe, som modtog blodtrykssænkende medicin, er blevet sammenlignet en gruppe, som modtog placebo.     

    
Redaktør