Coronavirus: Information til dig, der går på SDCC

​Her kan du læse om de tiltag, vi har iværksat for at forebygge smitte og finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi har fået om diabetes og coronavirus. Siden opdateres løbende. 

Husk, at du ikke må møde op med feber, hoste, synkebesvær, vejrtrækningsbesvær eller hovedpine.​ 
Sådan forebygger vi smitte i klinikken

Covid-19 påvirker vores dagligdag, og er derfor noget, som vi skal forholde os til, hvor mennesker mødes.

På SDCC vil vi gerne fastholde tilbuddet om, at nogle konsultationer kan foregå uden fremmøde. For at telefonkonsultationen kan være så udbytterig som mulig kræver det en måling af HbA1c (dit langtidsblodsukker) og dine egne blodsukkermålinger.  Undtaget er dog din årlige status, som altid vil være med fremmøde. Hold øje med dine mødeindkaldelser og informationen i dem. 

Læs mere i vejledningen: sådan kan du forberede dig til en telefonkonsultation 


Pr. 30. september 2020 skal alle, der møder op til konsultation bruge mundbind. Det gælder også pårørende, deltagere til forskningsprojekter og kurser. Vi har som ekstra sikkerhedsforanstaltning etableret afskærmning med plexiglas på konsultationsrummene. 

Der vil fortsat være pres på vores ventearealer, og vi skal være gode til at passe på hinanden og undgå smitte. Vi har derfor nogle råd til dig, når du møder op i klinikken:

 • Kom så tæt på det aftalte tidspunkt som muligt.

 • Medbring mundbind. Har du ikke et med, kan du få udleveret et af personalet. Mundbindet skal anvendes under hele dit besøg, men det er dog tilladt at fjerne det, hvis man skal spise eller drikke eller ved behov for mundaflæsning. 

 • Husk de gode råd om at holde afstand og bruge håndsprit.

 • Du må gerne tage en ledsager med, hvis det er et nært familiemedlem og vedkommende har mundbind på (gælder fra 12 år).

 • Har du ventetid mellem konsultationer, og er vejret godt, har du mulighed for at sætte dig udenfor i vores grønne områder, hvor vi har sat telte op.

 • Kontakt os gerne, hvis du er utryg ved at møde op, så vi kan finde en løsning.

Læs også, hvordan vi forebygger smitte i øjenklinikken, hvor der kan være tæt kontakt. Ingen adgang, hvis du har symptomer

Gå IKKE ind på SDCC, hvis du føler dig syg – og fx har ondt i halsen, muskelsmerter, tør hoste og feber. Du skal have været uden symptomer i 48 timer.
Læs anvisninger fra Region HovedstadenOfte stillede spørgsmål om vaccination mod Covid-19

Her forsøger vi  at svare på nogle af de mange spørgsmål, vi har fået om vaccination. Vi gør opmærksom på, at spørgsmål og svar opdateres løbende, i takt med at vaccinationsprogrammet skrider frem, og situationen udvikler sig.

Hvornår kan jeg blive vaccineret mod Covid-19?

Svar: Vi kan desværre ikke sige, præcis hvornår du får mulighed for at blive vaccineret, men du vil få direkte besked i e-Boks*, når tiden kommer. 
Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan din behandlingsansvarlige læge indstille dig til tidlig vaccination, hvis du er i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med Covid-19.

På SDCC vurderer vi, om du er i særlig øget risiko i relation til din diabetes, mens din praktiserende læge og andre hospitalsafdelinger foretager vurderingen i relation til eventuelt andre lidelser.

Er jeg i særlig øget risiko i relation til min diabetes?

Svar: Du vil få direkte besked i e-Boks*, hvis du vurderes at være i særlig øget risiko og derfor bliver indstillet til tidlig vaccination.
Når vi foretager vurderingen, ser vi på en række risikofaktorer, som er baseret på Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Her er det vigtigt at understrege, at det er en kombination af flere risikofaktorer, som kan betyde, at du bliver indstillet til tidlig vaccination.

Risikofaktorerne er bl.a.:
 • Andre sygdomme samtidig med diabetes
 • Alder over 65 år
 • Langtidsblodglukose (HbA1c) over 70 mmol/mol
 • Mere end en sen-komplikation
 • Svært nedsat nyrefunktion
 • Alvorlige fodsår
 • Hjertesygdom
På baggrund af oplysninger i vores systemer har vi identificeret en gruppe brugere på SDCC, som aktuelt vurderes at være i særlig øget risiko. Er du en del af denne gruppe, har du fået direkte besked i e-Boks*.

I den kommende tid vil vi løbende opspore, om der er andre, som bør indstilles til tidlig vaccination. Vurderingen foretages af den behandlingsansvarlige læge, og bliver du indstillet, vil du få besked i e-Boks*.

Skal jeg selv henvende mig, hvis jeg tror, at jeg kan være i særlig øget risiko?

Svar: Nej, det er ikke nødvendigt. Vores opfordring er først og fremmest, at du holder godt øje med din e-Boks*.

Hvor kan jeg få flere oplysninger?

Svar: Du vil få flere oplysninger om vaccination, når du modtager tilbuddet i e-Boks*.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om vaccinationsprogrammet og prioriteringsgrupper 

Du kan også læse generel information fra Region Hovedstaden her på hjemmesiden:


* Hvis du er fritaget for digital post, vil du i stedet modtage et almindeligt brev i din postkasse.
Diabetes og coronavirus

Den seneste forskning om diabetes og coronavirus

Videncenter for Diabetes har samlet de oftede stillede spørgsmål om diabetes og coronavirus. Du finder spørgsmål og svar på deres hjemmeside

Her kan du også finde en oversigt med de seneste videnskabelige artikler om coronavirus.

I vores nyhedssektion finder du tidligere nyheder:

5 oftest stillede spørgsmål til SDCC om Covid-19 og diabetes
6 spørgsmål til diabetesprofessoren om coronavirus
Følg med i Covid-19 forskningen
Bliv klogere på de nyeste risikogrupperBliv klogere på de nyeste risikogrupper
Diabetes på intensiv: sådan er proceduren
Coronakrisen skaber nye bekymringer for mennesker med diabetes
Redaktør